Ardeiul iute: tot ce nu stiai si ar trebui sa stii

1
- Reclamă -

Ardeiul iute, (Capsicum annuum), planta originara din nordul Americii de Sud si sudul Americii de Nord erau consumat in Mexic inca de acum 6 mii de ani. Medicul Diego Alvarez Chanca care a participat la cea de-a doua calatorie a lui Columb in America de Sud, a adus primii ardei iuti in Europa de unde cu ajutorul navigatorilor protughezi, s-au raspandit si in Asia.

Ardeiul iute, inlocuitorul piperului

La inceput, au fost crescuti drept curiozitati in gradini din Spania si manastiri din Portugalia. Calugarii crestini au descoperit ca fructele se pot folosi in mancare si ca pot inlocui piperul care in perioada respectiva era foarte scump.

Capsaicina, produce senzatia de arsura

sirag de ardei iuti
sirag de ardei iuti

Fructele celor 5 specii de ardei iuti contin antioxidanti, vitamina C (un ardei proaspat contine mai multa vitamina C decat 6 portocale), vitamina A (o lingurita de pudra de ardei uscati contine doza zilnica recomandata de vitamina A), vitamina B 6, potasiu, magneziu, fier si capsaicina. Aceasta este o substanta ce produce in organism o senzatie specifica, de arsura, cautata de multi impatimiti ai mancarurilor iuti. Taria ardeilor se masoara in SHU (Scoville heat units), existand o competitie puternica intre cultivatori pentru castigarea titlului de cel mai iute ardei. Recordul Guineess Book acordat in 2013, il detine ardeiul ‘‘Carolina Reaper’’ cu 1,569,300 SHU.

Preparate ce contin capsaicina se folosesc in comprese pentru alinarea durerilor musculare.

- Reclamă -

Pasarile, principalii raspanditori ai ardeilor

Capsaicina a jucat un rol important in evolutia plantei deoarece protejaza fructele impotriva mamiferelor, fructele putand fi insa consumate de pasari la care nu exista sensibilitate la acesta substanta. Deoarece semintele nu sunt digerate in corpul zburatoarelor, ele sunt eliminate intregi ajutand astfel la raspandirea plantei.

Ardeii iuti sunt folositi la protejarea culturilor impotriva atacurilor elefantilor, cateva randuri de ardei asezate la marginea campurilor, tinand pahidermele la distanta.

Tratarea semintelor din hranitorile pentru pasari cu produse avand la baza capsaicina tine la distanta veveritele si alte mamifere.

India, cel mai mare producator

In prezent, cel mai mare producator, consumator si exportator de ardei iuti este India.

Cultivarea ardeilor iuti

sirag ornamental din ardei iuti
sirag ornamental din ardei iuti

Pentru a cultiva ardei iuti, semintele trebuie asezate la adancimi de 5 mm. Este preferabil sa se foloseasca compost si nu sol din gradina deoarece acesta contine prea multe insecte si ciuperci. In functie de varietate, semintele germineaza dupa 12-30 de zile. Temperatura trebuie mentinuta constanta, in jur de 26-28 grade, iar plantele trebuie sa aiba lumina din belsug.

Dupa ce apar primele doua frunzulite, planta se muta intr-un ghiveci mai mare, iar dupa ce apar 5- 6 seturi de frunzulite, afara in gradina sau in balcon.

Desi ardeii iuti iubesc caldura, pe timpul verii temperatura nu trebuie sa depasasca 38 grade.

Udatul se face temeinic si intre udari solul de la suprafata se lasa sa se usuce putin.

Adreii iuti si E-urile

Din ardeii iuti, varietatile cele mai rosii, se extrage un pigment numit paprika oleoresin (E 160c) care este utilizat pentru colorarea unei multitudini de produse de la rujuri, la carnea procesata. Comisia Europeana a propus reevaluarea acestui colorant pana in 31.12.2015. Momentan, folosirea sa este permisa in UE.

Autor: Dana Canari

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.