AVERTIZARE – a început invazia omidei păroase

0
- Reclamă -

Laboratorul de Prognoză, Diagnoză, Avertizare, din cadrul Oficiului Fitosanitar Bihor alertează toţi agricultorii cu privirea la invazia omidei păroase a dudului, generaţia a II-a. Agricultorii şi pomicultorii sunt rugaţi să efectueze cât mai repede tratamentul împotriva omidei, hyphatria cunea, pentru toţi pomii fructiferi şi arbori ornamentali.

Puteţi scăpa de larve şi cu pulverizatoarele Stihl

Tratamentul trebuie făcut IMEDIAT cu unul din următoarele produse:

  • CALYPSO 480 SC  –  0,02 %
  • FASTAC 10 EC  –  0,02 %
  • DIMILIN  –  0,1 kg/ha
  • FURY 10 EC  –  0.01 %
  • KARATE ZEON SC  –  0,015 %

Prepararea tratamentului se face conform instrucţiunilor de pe ambalaje. Iar, după golire, ambalajele se vor clăti obligatoriu de 3 ori, iar soluţia rămasă se va goli neapărat în rezorvul maşinii de tratat, conform normelor Uniunii Europene.

Virgil Itu, inginer LPDA din cadrul Oficiului Fitosanitar Bihor, recomandă tăierea ramurilor în cazul în care acestea sunt deja atacate.

Mai mult, Uniunea Europeană cere agricultorilor ca toate informaţiile referitoare la utilizarea produselor de protecţie a plantelor să fie completate la zi în Registrul de evidenţă a tratamentelor.

Sursa: Gazeta de agricultura

- Reclamă -

Ce este omida păroasă de generaţia a II-a

Omizile păroase sunt periculoase pentru că se hrănesc cu frunzele plantelor. Larvele au culoarea verde-brună şi o lungime de 3 cm la maturitate.

Hyphatria cunea  apare de două ori pe an, în special vara. Ea se găseşte în pomi ornamentali ca: Dudul Alb, Dudul Negru, Arţar, Platan, şi în pomii fructiferi: Măr, Păr, Cireş, Vişin, Gutui etc. Iarna, omida păroasă se ascunde sol, garduri, ritidom, crăpăaturi de scoarţă sau în resturi de plante.

Omidele adulte se transformă în fluturi; femelele căpătând culoarea albă, iar masculii se fac albi, dar vor avea pete negre.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.