Fermier: În 2015, am pierdut din diferențele de preț la cereale, lapte și carne circa 2,5 mil.euro

0
- Reclamă -

Gavrilă Tuchiluș, fermier, fondatorul Agrimat Matca, companie care administrează circa 5.000 de teren agricol în județul Galați, susține că anul trecut a înregistrat pierderi de circa 2,5 milioane de euro din cauza prăbușirii prețurilor la cereale, lapte și carne, segmente de piață pe care fermierul este prezent. Din păcate, situația nu se arată prea grozavă nici în acest an, prețurile fiind în continuare la niveluri foarte joase.

„În toamna lui 2014, vindeam laptele cu 1,7 lei/litru, acum îl dăm cu 0,85-0,90 de bani/litru (n.red – pentru a fi rentabil, fermierul trebuie să primească cel puțin 1,5 lei/litru de lapte). Prețurile au scăzut foarte mult și la cereale, dar și la carnea de vită, care a ajuns să se vândă cu 3 lei kilogramul. Noi aveam întotdeauna într-o bancă un milion de euro să-i folosim în caz de nevoie”, declara Gavrilă Tuchiluș la sfârșitul lunii iulie în fata ziariștilor, supărat că încă nu primise niciun leu din subvențiile pe anul trecut.

Citeşte pe PedagoTeca despre un program util şi pentru crescătorii de animale: Program educaţional dedicat îngrijitorilor din grădinile zoologice – Zoo Keeper Competency Framework

Situația este cu atât mai grea, cu cât costurile cu furajele s-au majorat semnificativ, numai la șrotul de soia de exemplu, fiind înregistrată o creștere de la 1,4 lei/kg în 2015, la 2,1 lei/kg în primul semestru din acest an. Cât despre recolta din acest an, ea ar putea fi serios compromisă din cauza secetei.

Probleme peste tot în Europa pentru orice fermier

Nu doar fermierii români au înregistrat pierdri din cauza prețurilor joase la materiile prime agricole. În Franța, de exemplu, pierderea medie înregistrată la nivelul unei exploatații de 150 de hectare ajunge la circa 70.000 de euro. La lapte, fermierii au ajuns sa piardă până la 100 de euro/1000 de litri, iar situația pare să se prelungească

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.