Tânăr fermier: Zootehnia este un domeniu extrem de greu, falimentar total și ținut în perfuzii de subvenții

0
- Reclamă -

Tudor Naum este un tânăr din Hamcearca, județul Tulcea, care după ce a terminat facultatea de medicină veterinară s-a întors acasă, dornic să pună pe picioare o afacere în zootehnie. După câțiva ani de activitate în domeniu, se declară mai mult decât dezamăgit de alegerea făcută și susține că tinerii n-au nicio șansă să reușească în acest sector, fără o susținere din partea statului.

‘’Este un domeniu extrem de greu, falimentar total și ținut în perfuzii de subvenții. Produsul finit nu are niciun fel de valoare, iar subvențiile sunt exact ceea ce trebuie ca să ne țină pe linia de plutire, să respire fermierul. Când am pornit afacerea aveam ceva bani. Acum nu mai am. Nu reușesc să mă întrețin din efectivul de 25 de vaci. Mă ocup și cu altceva. Cu siguanță, dacă aș fi mers doar pe această activitate, era sinucidere financiară’’, mărturisește cu amărăciune Teodor Naum.

Nemulțumirea lui este cu atât mai mare cu cât ferma de vaci a ajuns dintr-o idee de afaceri mai mult un lucru sufletesc, ceva la care nu vrea să renunțe.

‘’Am foarte mulți fermieri în localitate care n-au primit niciun ban nici pe vegetal nici pe zootehnic. Eu sunt un tânăr fermier, un naiv care a crezut în propaganda aceasta. Nu, tinerii nu au la ce să se întoarcă la țară, în agricultură. Nu sunt sprijiniți cu absolut nimic. În comuna mea, în afară de agricultură, nu există alte oportunități’’, spune fermierul.

Tudor Naum susține că lumea care a mai rămas în sat lucrează fie în zootehnie, fie  în agricultură, în condițiile în care satul este îmbătrânit în proporție foarte mare.

‘’Toți pleacă! Eu am fost considerat un nebun că mă întorc acolo. Foarte mulți sunt la stadiul de vânător-culegător, trăiesc din ce pot. Și eu mă întreb din ce trăiesc’’, afirmă tânărul.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.