Fermierii francezi primesc mai mulți bani de la Lactalis. Cei români, ignorați complet

0
- Reclamă -

În timp ce fermierii români, ajunși în stare de faliment din cauza prețului foarte mic de achiziție la lapte, nu sunt băgați în seamă nici de autorități și cu atât mai puțin de către procesatori, cei francezi se pare că au ceva mai mult succes.

Grupul Lactalis, prezent și pe piața locală, a anunțat în urmă cu câteva zile că va majora prețul plătit fermierilor francezi pentru tona de lapte achiziționat, începând cu data de 1 septembrie. Astfel, prețul oferit va fi mai mare cu 15 euro, ajungând la valoarea de 271 de euro pentru 1.000 de litri. Decizia a fost luată după ce negocierile desfășurate la Paris între crescătorii de animale și conducerea procesatorului de lapte, cel mai mare jucător pe piață la nivel mondial pe segmentul lactatelor, au eșuat.

«În cursul negocierilor care au avut loc în data de 25 august la Casa Laptelui, grupul Lactalis a anunțat, ținând cont de dificultățile întâmpinate de producătorii de lapte, că va face un efort suplimentar pentru a plăti cu 15 euro mai mult pentru tona de lapte, începând cu luna septembrie», a anunțat grupul francez într-un comunicat de presă.

Anterior, conducerea Lactalis a anunțat că este dispusă să discute cu fermierii pe tema prețului laptelui, dar a atras atenția că în niciun caz nu poate oferi mai mult, în condițiile în care firmele concurente din Belgia sau Irlanda cumpără laptele la prețuri mai mici cu până la 40 de cenți față de ce oferă Lactalis.În luna august, prețul de achiziție a laptelui oferit de Lactalis a ajuns la 256 de euro pentru 1.000 de litri, comparativ cu 363 de euro în iulie 2014. Fermierii consideră că un preț corect ar fi în jurul valorii de 300 de euro la 1.000 de litri. În ultima vreme, numărul fermierilor care renunță la activitate este tot mai mare- procentul a ajuns la circa 15%, față de 3% anterior – , în timp ce aceia care continuă să crească animale se îndatorează tot mai mult, au atras atenția liderii de sindicat.

La noi, debusolare totală

În România, fermierii se află într-o situație disperată în condițiile în care mulți dintre ei nu și-au primit subvențiile. Mai mult, și prețul de achiziție a laptelui s-a redus semnificativ, în unele zone până la 40 de bani pe litru, fără vreo speranță de revenire prea curând. Din păcate, nici semnalul de alarmă tras de fermierii care au protestat recent în fața Guvernului nu a avut prea mult efect, încă o dovadă în plus vis-a-vis de „preocuparea” autorităților române față de soarta crescătorilor de animale. Ce-i drept, România nu este Franța, dar nici fermierii români nu sunt la fel de uniți.

- Reclamă -

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.