„Monoproducția nu este o soluție pentru un mic legumicultor”

0
- Reclamă -

Câteva gânduri despre monoproducția în agricultură și ţăranul modern

Matca legumicultorilor este chiar în Matca. Aici este obârșia celor care „iubesc țărâna românească și tot ce-i verde și răsare din dânsa” și tot aici este gâlceavă în cer pentru fiecare centrimetru de pământ. Pământul este sfânt. El conferă noțiunii de țăran substanță chiar și astăzi în plină modernitate când totul se schimbă foarte repede și tradiția pare că nu mai are puterea de altădată.

În Matca, tradiția și modernitatea sunt într-o alianță de tip conservatoare. Contează și înțelepciunea, poveștile cu tâlc și miez ale strămoșilor, dar și resursa tehnologică are însemnătate. Depinde de felul fiecăruia de a-și însuși această alianță. Dincolo de aceste aspecte, comuna Matca este vizibil dezvoltată față de multe asemnea locuri din România. Nu fără rost a fost numită în trecut ”o mare de solare”. Aici fiecare își duce traiul și își mănânncă mălaiul exclusiv din ce produce.

Sintagma ”om gospodar, muncitor, harnic” nu este o nebuloasă a folclorului ci o realitate pe aceste meleaguri. Emil Filimon, producător din Matca, consideră că munca în agricultură este departe de a fi o activitate perimată.

matca”Trebuie să ai inteligență și răbdare asemeni plantelor ce cresc”

Pământul este sfânt pentru noi mătcașii. Pentru noi, activitatea agricolă este doar un aspect al vieții de zi cu zi. Stilul vechi de a trăi în mijlocul țărânii și în preajma a tot ce-i verde este pentru noi un crez care ne călăuzește destinul, un destin legat de glie cum este, dealtfel, și destinul țăranului român legat bineînțeles de pământ”, explică Filimon.

În opinia sa, viitorul agricol al comunei depinde și de inteligența producătorilor care ar fi bine să învețe să-și domolească lăcomia în favoarea unei abordări mai calitative a producției pentru a conserva tradiția de care se bucură comuna Matca în spațiul public.

- Reclamă -

Muncă și inteligență. Este bine să nu uităm de amândouă. De ce spun acest lucru ? Spre exemplu, au fost destui producători mici care au intrat în faliment datorită unei viziuni unilaterale asupra vieții economice. Ei au mizat pe monoproducție crezând că vor da lovitura. Din păcate pentru ei, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Monoproducția nu este o soluție pentru un mic legumicultor. Monoproducția este apanajul producătorilor mari. Cel puțin biproducție. Când cultivi de toate, trebuie până la urmă să scoți un profit din ceva. Dacă prețul la roșii nu este mare, atunci ai varză, porumb, castraveți. Ceva tot ieșe în final. Trebuie să ai inteligență și răbdare. Asemeni plantelor ce cresc din pământ!”, crede Emil Filimon.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.