Azomureș va reporni producția de îngrășăminte în 2023

1
ingrasaminte azomures

Azomureș este pregătit să reînceapă producția de îngrășăminte pentru agricultura românească și mondială. O decizie finală în acest sens nu s-a luat încă, susține grupul elvețian Ameropa, în contextul în care prețul îngrășămintelor scade odată cu prețul gazului.

 

Acum, Ameropa ar trebui să plătească circa 50 de euro/MWh de gaze naturale.

Azomureș, singurul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, este încă în expectativă în legătura cu decizia de a reporni unitatea de producție îngrășminte pentru agricultură, în contextul în care prețul gazului natural a scăzut la 53 de euro MWh atât pentru cotațiile spot, cât și pentru contractele cu livrare forward pentru al doilea trimestru din 2023.

Pe de altă parte însă, decizia va ține cont și de faptul că prețul îngrășămintelor chimice este pe un trend descendent. Spre exemplu, potrivit ultimelor date ale Băncii Mondiale, prețul ureei a scăzut la 443,8 euro/tonă în ianuarie, față de 519,4 euro tona în decembrie, 588,8 euro în noiembrie 2022 sau 821 de euro tona în perioada ianuarie-martie 2022.

Cât despre achiziția de gaz, pentru a putea reporni, compania și-ar dori mai întâi să-și acopere necesarul pentru cel puțin trei luni.

Vezi și Daea așteaptă relurea producției la Azomureș

Oficialii companiei au transmis Economica faptul că fabrca „este pregătită să reia producția oricând”. „Orice decizie se va lua, va fi pe termen scurt”, spune Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al companiei.

Azomureș ambalează îngrășăminte din import pentru România

„În ultimele luni am importat și ambalat îngrășăminte care există la distribuitori sub brandul Azomureș. Cantitățile sunt însă mici în comparație cu cât puteam produce”, a mai explicat Maior.

Azomureș producea anual în jur de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, din care 1,1 erau pentru piața internă intern.

Azomureș era cel mai mare consumator de gaze naturale din România. Însă, în 22 iunie 2022, pe fondul creșterii prețului la gaz la 125-130 de euro/MWh, compania a decis, într-o primă etapă, să suspende temporar produția de amoniac. Ulterior, în septembrie 2022, Azomureș a anunțat că firmele care asigură diverse servicii de mentenanță pe platforma Azomureș au fost anunțate că li se reduce activitatea cu cel puțin 30% în următoarele luni, cu un potential impact direct asupra angajaților acestor companii. Alți peste 200 de angajați direcți ai Azomureș au fost și ei afectați, fiind delegați către alte companii sau băgați în șomaj tehnic.

„Din punct de vedere operațional, instalațiile sunt pregătite în orice moment să fie repornite la o capacitate de 50%, dacă realitatea economică va permite”, anunța atunci compania.

Azomureș este parte din grupul elvețian Ameropa, unul dintre cei mai mari traderi de îngrășăminte și cereale la nivel global.

În 2021, compania a raportat o cifră de afaceri netă de 2,5 miliarde de lei și un profit net de 86,6 milioane de lei. Compania avea atunci peste 1.000 de angajați.

 

un comentariu

  1. […] Azomureș este pregătit să reînceapă producția de îngrășăminte pentru agricultura românească și mondială. O decizie finală în acest sens nu s-a luat încă, susține grupul elvețian Ameropa, în contextul în care prețul îngrășămintelor scade odată cu prețul gazului.   Acum, Ameropa ar trebui să plătească… Cititi mai multe aici: Azomureș va reporni producția de îngrășăminte în 2023 […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here