Daea așteaptă relurea producției la Azomureș

2
ingrasaminte azomures
- Reclamă -

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat, joi, în cadrul conferinţei regionale Caravana Cunoaşterii PNS 2023-2027 de la Târgu Mureş, că oprirea producţiei de îngrăşăminte chimice de către Combinatul Azomureş a afectat fermierii români şi că aşteaptă foarte mult momentul reluării producţiei.

 

„Eu sunt beneficiarul reluării activităţii, nu este în portofoliul Ministerului Agriculturii, însă sigur că aştept foarte mult acest moment al declanşării activităţii concrete la Azomureş, în aşa fel încât fermierii români să beneficieze de îngrăşăminte. (…) Trebuie să înţelegem că îngrăşămintele sunt factori de producţie, dacă nu le ai şi nu le ai nici la timp, evident că producţia nu poate fi stimulată. În absenţa acestor elemente pe care le ia planta şi pe care le foloseşte şi apoi le găseşti în rezultatul de producţie, categoric, da, această oprire de a activităţii a afectat fermierii români. I-a afectat pentru că nu au găsit, n-au găsit rapid alternativa, i-a afectat pentru că e mai scump, i-a afectat pentru că îngrăşămintele au ajuns târziu. Aici trebuie să fie foarte bine înţeles, în agricultură nu trebuie să pierzi niciun moment. Dacă astăzi planta îţi cere îngrăşăminte, trebuie să le dai astăzi, că mâine s-ar putea să le dai degeaba”, a declarat ministrul Petre Daea.

Purtătorul de cuvânt al Azomureş, Ovidiu Maior, a declarat, joi, că producţia de îngrăşăminte este complet oprită, dar că instalaţiile de pe platformă sunt pregătite pentru repornire dacă contextul economic pe piaţa gazelor şi a îngrăşămintelor redevine favorabil.

Ovidiu Maior a arătat că anul trecut cel mai mare producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, Azomureş, a funcţionat două luni, după ce, la mijlocul lunii decembrie 2021, a decis oprirea instalaţiilor de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie.

APIA: pot fi depuse cererile de finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina

- Reclamă -

Reprezentantul Azomureş a precizat că pe platformă există activitate, date fiind investiţiile în modernizarea unor instalaţii şi echipamente.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat, joi, în cadrul conferinţei regionale Caravana Cunoaşterii PNS 2023-2027 de la Târgu Mureş, că oprirea producţiei de îngrăşăminte chimice de către Combinatul Azomureş a afectat fermierii români şi că aşteaptă foarte mult momentul reluării producţiei.  … Cititi mai multe aici: Daea așteaptă relurea producției la Azomureș […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.