Balla Geza: Vinurile produse de unitățile mici trebuie vândute local

0
- Reclamă -

Balla Geza este un cunoscut producător de vinuri din Ardeal (podgoria Miniș – Măderat) de dimensiuni medii care și-a făcut loc pe piața locală, dar a reușit să pătrundă și la extern. Doctor în oenologie, expert degustător și autorul mai multor cărți de specialitate, Balla Geza constituie un exemplu de urmat pentru mulți producători autohtoni. Cu o suprafață de 112 ha de viță de vie, din care 80 ha sunt pe rod, viticultorul pune accent pe soiurile specifice zonei Miniș, Mustoasa de Măderat, Cadarca, Feteasca Neagră, care se simt excelent aici și dau vinuri de calitate. De altfel, soiurile locale sunt și cele care aduc faima unui producător și mai puțin cele internaționale.

‘’Avem și soiuri internaționale pentru că trebuie să și trăim din ceva. Stilul meu este de a produce vinuri tipice podgoriei, nu tind către a omogeniza și a obține vinuri din soiuri internaționale, care să fie asemănătoare cu celelalte din podgoriile din țară. Eu încerc să aduc tipicitatea podgoriei, așa numitul terroir-ul podgoriei’’, spune Balla Geza.

El susține că șansa vinului românesc este să fie vândut pe piețele unde consumatorii pot aprecia calitatea vinurilor autohtone vinificate corect cu o tehnologie foarte bună.

bala 2

“Astfel putem să arătăm celor care nu cunosc soiurile autohtone că oricând ele pot ajunge la calitatea vinurilor internaționale, indiferent dacă vorbim de o Tămâioasă Românească, Negru de Drăgășani sau o Fetească Neagră. Ele pot concura cu vinurile din Spania, Franța sau Italia, trebuie însă să convingem consumatorii din aceste țări”, mărturisește Balla Geza.

În ceea ce-l privește, se bazează pe piața românească, pentru că ‘’vinurile noastre produse la unitățile mici trebuie vândute acolo unde produci’’. Nu exclude însă livrările intracomunitare, vinurile sale fiind prezente pe piațe din Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Anglia sau chiar Asia.

- Reclamă -

Balla Geza produce circa 350.000 de butelii de vin pe an, la care se adaugă cantitățile vândute în bag in box sau vrac. Vinurile se încadrează pe trei nivele, de la vinuri de masă, cele vândute în bag in box, până la premium. Ele pot fi găsite în retail, dar și în magazinele specializate. Cel mai bine se vinde Cadarca, Feteasca Neagră și Mustoasa de Măderat.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.