Belgia cere lumii întregi să-i consume producția de cartofi pe timpul pandemiei

1
- Reclamă -

Belgia are nevoie de sprijin la nivel internațional pentru a mânca din munții intimidanți de cartofi neexportați care s-au adunat în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit Politico.

 

Industria de cartofi a Belgiei a îndemnat patrioții să îndure o porție mare de calorii și să se îndrepte, de două ori pe săptămână, către localurile care prăjesc cartofi, pentru a ajuta în reducerea surplusului din leguma tuberculiferă.

Însă este tot mai clar că 11 milioane de belgieni nu vor putea să facă față misiunii de unii singuri.

Belgia, statul de la Marea Nordului unde a devenit celebră combinația dintre midii cu cartofi prăjiți și maioneză, este cel mai mare exportator de cartofi congelați, însă a fost afectat de încetinirea comerțului pe timpul pandemiei. Industria belgiană de cartofi a avertizat că mai mult de 750.000 de tone de cartofi ar putea fi aruncați, mai mult de 40% din recoltă.

Cartofii congelați reprezintă aproape 75% din industria de procesare a cartofului, iar sectorul a fost în mod special lovit acum când restaurantele și barurile sunt închise în toată lumea. Sectorul de exploatare a cartofilor se teme de ce este mai rău, având în vedere că restaurantele și barurile vor fi ultimele care se vor redeschide pe măsură ce sunt ridicate restricțiile, iar marile evenimente din timpul verii, precum festivalurile și meciurile sportive sunt anulate. La acestea, consumul de cartofi prăjiți era de obicei mare.

- Reclamă -

“Întregul nostru sector se confruntă cu o mare criză. Nu numai că invităm toți belgienii să mănânce mai mulți cartofi prăjiți, dar și lumea întreagă”, a precizat Ward Claerbout, din partea Agristo, o companie procesatoare de cartofi din vestul Belgiei.

 

Înainte de pandemie, erau exportate 90% din produsele belgiene din cartofi. Pentru Agristo, procentul depășește 98%

 

“Când o parte a pieței se prăbușește, în mod normal este compensată din altă parte. Acum, piața din afară s-a prăbușit la nivel mondial…Suntem un sector cu marje mici și ne bazăm pe volume mari, Dacă volumele nu cresc, întregul sector are probleme”, a declarant Claerbout.

Industria cartofului caută alternative pentru a evita risipa de mâncare. Cartofii care nu pot fi procesați sunt trimiși la băncile de mâncare iar sectorul caută de asemenea dacă parte a stocului poate fi folosit ca hrană pentru animale sau să fie procesat prin fermentație. Iar în efortul de a crește vânzările, asociația Belgapom a cerut săptămâna asta belgienilor să mănânce cartofi prăjiți cel puțin de două ori pe săptămână.

Și guvernul contribuie. La începutul carantinei, în mijlocul lunii martie, ministrul Sănătății belgian, Maggie De Block, a asigurat belgienii că locurile care vând cartofi prăjiți vor rămâne deschise. “Nu putem toți să murim de foame”, a spus ea. Guvernul flamand, care este responsabil de agricultură, a oferit promovare adițională pentru produsele locale și sezoniere, inclusiv cartofii prăjiți, prin reclame, YouTube și o pagină de internet.

 

Problema este că belgienii țin cam mult la salatele lor zilele acestea

 

“Ironic, consumul de cartofi prăjiți congelați din Belgia este destul de scăzut în comparație cu alte țări”, a afirmat Romain Cools, care conduce Belgapom.

“Acum lucrăm la o campanie promoțională pentru a-i face pe belgieni să mănânce mai mulți din ei. Asta ar elibera spațiul din congelatoare și ne-ar ajuta să evităm risipa de mâncare”, a adăugat acesta.

 

Industria bate și la ușa Europei pentru sprijin

 

Cools a subliniat că este pentru prima oară când sectorul a trebuit să se roage pentru bunăvoința UE.

“Suntem mândri de independența noastră, însă situația aceasta este excepțională – 70% din consum este în restaurante, care sunt toate închise”, a spus el. “Dacă nu putem procesa acele 750.000 de tone, fermierii noștri riscă să piardă peste 125 de milioane de euro. Așa că am apelat la politicieni să aducă în atenție problema aceasta la nivel european”.

Hilde Crevits, ministrul Agriculturii din Flandra, partea vorbitoare de olandeză din Belgia, a confirmat pentru Politico că țara a cerut ajutor european.

Citește și: România, locul I în UE la porumb boabe şi floarea soarelui

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.