Seceta pedologică în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana, Transilvania

0
- Reclamă -

Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va semnala în cultura grâului de toamnă în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana, Transilvania şi în cea mai mare parte a Olteniei, relevă prognoza agrometeorologică valabilă în perioada 5 – 11 mai, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

„În cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm se vor înregistra deficite de apă (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana şi Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei.

Izolat în nordul Olteniei şi al Maramureşului, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare. Aprovizionarea cu apă în stratul 0-20 cm (ogor), va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Dobrogea şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Moldova, local în nord-estul, centrul, estul, sud-estul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, izolat estul Olteniei. În Maramureş, cea mai mare parte a Banatului şi Olteniei, local în nordul, nord-vestul, vestul, sudul şi sud-vestul Munteniei, nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, estul Moldovei, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime”, precizează agrometeorologii.

În privinţa stării de vegetaţie a culturilor agricole, regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va imprima ritmuri în general normale de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp în majoritatea regiunilor agricole, exceptând suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică prelungită, unde la nivelul sistemului radicular al plantelor de orz şi grâu de toamnă se va putea înregistra o încetinire a proceselor de vegetaţie.

Citește și: Belgia cere lumii întregi să-i consume producția de cartofi pe timpul pandemiei

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.