Fermierii britanici, disperați după forța de muncă sezonieră din România

Dacă guvernul crede că britanicii vor munci pământul se înşală amarnic

0

Agricultorii britanici au nevoie disperată de sezonierii din România: ”Eşte coşmar fără muncitorii români”. Un fermier care a angajat 50 de britanici la cules de sparanghel s-a trezit doar cu 7 muncitori, restul au fugit.

Muncitorii britanci nu au experienţă muncii la câmp, iar fermierii atrag atenţia că nu este pentru oricine: ”Trebuie să fii puternic fizic”.

Se pare că fermierii britanici se confruntă cu mari probleme din cauza muncitorilor locali, lipsiţi de experienţă, care trebuie să-i înlocuiească pe români.

Mulţi fermieri se plâng că recolta putrezeşte pe câmp fără muncitorii experimentaţi din estul Europei, blocaţi în ţările lor din cauza pandemiei de coronavirus.

Sigur, ar mai fi și brexitul, dar presa britanică favorabilă ruperii de Europa nu vrea să pună accent pe asta.

Ambasadorul român la Londra: Am primit semnale că e nevoie de muncitori sezonieri pentru recolte

”Dacă guvernul crede că britanicii vor munci pământul se înşală amarnic. Nu este de succes să angajezi la câmp muncitori britanici” a declarat un fermier.

”Aceste munci sunt grele.Trebuie să fii puternic fizic. Cei care au făcut muncă de birou, la calculator vor descoperit că trebuie să folosească muşchi pe care nu i-au mai folosit până acum. Sunt munci fizice. În fiecare zi la fel. Trebuie să fii afară indiferent de vreme.” a spus Ali Capper, membru al unui sindicat din Agricultură.

De când sezonierii români nu au mai putut zbura în UK, forţa de muncă s-a înjumătăţit pentru mulţi patroni.

”În mod normal aveam 130 de angajaţi, acum am 70. Am angajat englezi, la început 50, dar am mai rămas cu 7. O să fie la fel peste tot” a povestit patronul.

Un alt fermier a povestit că din 20 de muncitori britanici a mai rămas cu 8. ”Nu este o muncă pentru oricine. Mulţi nici nu au ştiut la ce vin. 5 dintre ei au rezistat o oră, apoi au spus că asta nu este muncă de ei.”

Un fermier din Kent a povestit că 15 români trebuiau să ajungă în acest weekend la muncă, dar guvernul român a oprit avionul.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here