Brexit, pierderi pentru toată lumea: fermieri români și englezi, dar și pentru UE

0
- Reclamă -

Votul recent al englezilor care și-au manifestat dorința de a ieși din Uniunea Europeană va avea efecte îndelungate în toate sectoarele de activitate. De ele vor avea parte nu doar englezii, ci și toate țările UE, care vor beneficia de un buget mai mic, în condițiile în care Marea Britanie era un contribuitor important la bugetul Uniunii. În ceea ce ne privește, fermierii români vor fi mai puțin afectați, poate cel mult să piardă anual până la 80 de milioane de euro din banii alocați de UE, după cum a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

La englezi, lucurile stau cu totul altfel. Allan Buckwell, un economist agricol englez de renume, a încercat să răspundă la o serie de întrebări legate de Brexit în lucrarea intitulată «Agricultural implications of Brexit ».

Până acum, agricultorii britanici au primit circa 2,5 miliarde de euro ajutoare directe, iar 60% din exporturile lor erau direcționate către UE. Ieșirea din UE, Brexit, fără nicio compensare din partea Guvernului ar însemna în același timp o scădere semnificativă a prețurilor la produsele agricole și o pierdere a ajutoarelor care va avea ca efect micșorarea veniturilor cu 30% pentru producătorii de lapte în medie și cu 120% pentru sectorul de creștere extensivă.

Un asfel de scenariu este foarte improbabil, însă. În primul rând, pentru că pe termen mediu prețurile s-ar putea ajusta: fără subvenții, investițiile și achizițiile de input-uri se vor micșora, ceea ce înseamnă pe termen mediu o diminuare a costurilor cu lucrarea pământului și pentru input-uri. Apoi, este clar că va exista o politică britanică care va înlocui PAC. Partizaniii Brexitului apără ideea că va fi mai ieftin astăzi  (regulile solidarității financiare la nivelul UE făceau ca Marea Britanie să fie un contribuitor net la bugetul european) și că britanicii nu vor mai fi nevoiți să suporte ineficiența unor reglementări inutile pe care le denunță de mai mult timp.

Rămâne de văzut ce orientare va avea politica care va fi adoptată de către englezi: va fi favorizată mărirea exploatațiilor și vor fi promovate câștigurile din productivitate ale exploatațiilor pentru un plus de competitivitate pe o piață liberalizată?

Alte întebări care se pun: Vor fi menținute exploatațiile multifuncționale, care mențin Campania verde, primitoare și care preservă natura, atât de dragă clasei mijlocii britanice? Cum vor reuși autoritățile să găsească un punct comun între locuitorii din Irlnda de Nord, galezi sau englezi care nu au aceeași viziune cu privire la viitorul lor în UE și în afara UE?

- Reclamă -

O problemă pentru englezi va fi și faptul că exporturile către țările terțe vor deveni mai dificile, în timp ce importurile se vor realiza cu mult mai ușor, efectul fiind scăderea prețurilor, un motiv de bucurie pentru consumatori.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.