Bujorul – floarea sfarsitului de primavara si inceputului de vara

0
- Reclamă -

Roz, albi sau roşii, bujorii invadează grădinile cu parfumul lor bucurându-ne dimineţile de primăvară târzie. Bujorul (Paeonia officinalis) poate ajunge la o înălţime de 80 cm, are flori mari, frunze penate şi formează tufe. Numele plantei în limba latină provine de la cel al lui Paean, medicul zeilor în mitologia greacă.

Bujorul cultivare

Bujorul preferă solurile neutre sau uşor acide, bine drenate şi zonele însorite. Pentru menţinerea umezelii în sol şi pentru a ţine sub control buruienile, se recomandă ca în jurul bujorilor să se aşeze tocătură de crengi.

Bujorul este o plantă rezistentă la boli, dar are nevoie de multă apă în perioadele cu secetă. Trebuie udat şi după uscarea florilor pentru a asigura vitalitatea mugurilor florali din anul următor. Înmulţirea plantei se face prin divizarea tufelor mature. Noua plantă va înflori la 3 ani după plantare.

Sfat: Plantaţi bujorii departe de copaci şi tufe astfel încât să limitaţi competiţia pentru resurse.

Bujorul se poate folosi atât în aranjamente pe lângă borduri cât şi în ronduri  cu trandafiri şi irişi.

- Reclamă -

Bujorul în industria parfumurilor

Mirosul minunat al acestei flori nu a putut trece neobservat producătorilor de parfumuri care l-au folosit cu mare succes în multe dintre cele mai apreciate creaţii. Iată numai câteva dintre acestea: Chris 1947 de la Dior, un parfum care poartă numele celebrului designer alături de anul primei sale colecţii de modă, Dior me, Dior me not, parfum care îmbină mirosul bujorilor cu al trandafirilor, Moon Sparkle de la Escada şi Play for her de la Givenchy.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.