Glosa rămâne cel mai popular soi de grâu autohton, fiind cultivat pe 35% din suprafeţe

0
- Reclamă -

Chiar dacă cercetarea autohtonă a pierdut teren în ultima vreme. Există şi un domeniu în care românii sunt încă în frunte.

Dacă la porumb sau floarea soarelui soiurile din afară au ajuns să domine piaţa locală, la grâu, soiurile româneşti continuă să fie preferate de agricultori, în ciuda ofensivei marilor companii din străinătate. La momentul actual, Glosa este în continuare cel mai popular soi românesc de grâu, fiind folosit pe circa 35% din suprafeţele înfiinţate în tara noastră, după cum susţine Marian Verzea, directorul Institutului de la Fundulea.

Care sunt avantajele acestui soi?

Glosa este un soi precoce, are rezistenţă bună la cădere, fiind rezistent la iernare şi la secetă şi arşiţă, remarcându-se printr-o rezistenţă bună la încolţirea în spic. De asemenea, Glosa are rezistenţă mijlocie la rugina brună şi este rezistent la făinare şi la actualele rase de rugină galbenă. Capacitatea de producţie a soiului a depăşit cu 13% producţia soiului martor Flamura 85, în testările multianuale în staţiunile din reţeaua ASAS.

Sporul de producţie se datorează, în principal, capacităţii sale de a forma lanuri mai dese. Calitatea Soiul Glosa se caracterizează prin gluten tare, având un indice de sedimentare asemănător soiurilor Dropia şi Flamura 85, dar net superior soiului Fundulea 4.

Conţinutul de proteine şi volumul pâinii au fost, în medie, asemănătoare cu cele ale soiului Flamura 85.  Glosa s-a extins rapid în cultură, fiind recomandat cu precădere pentru zonele de sud, de vest şi de est ale ţării, potrivit cercetătorilor de la Fundulea.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.