Prețul la cacao se menține ridicat din cauza producției slabe

1
cacao
- Reclamă -

Cererea de cacao va depăși cu ușurință producția din acest sezon, ceea ce ar putea menține prețul la nivelul ridicat din prezent, spun jucătorii din piață. Deficitul de cacao se va ridica, conform lui Eric Bergman, de la JSG Commodities, citat de Agrimoney, la 100.000 de tone în acest sezon, după ce producția se va reduce cu 150.000 de tone, la 4,05 milioane de tone.

Comparativ, în sezonul 2014-2015, producția de cacao a fost de 4,2 milioane de tone, care a depășit cu 25.000 de tone cererea, conform estimărilor făcute de JGS.

Anul trecut, companiile din industrie au avertizat că, după ce cererea din Asia crește necontrolat, piața globală ar putea să rămână fără ciocolată, mai ales că nici eforturile de protejare a recoltei de cacao nu sunt suficiente.

Astfel, elvețienii de la Barry Callebaut Group și-au exprimat îngrijorările despre „un potențial deficit de cacao până în 2020”. De exemplu, Barry Callebaut vândut peste 1,7 milioane de tone de ciocolata anul trecut, adică în creștere cu peste 11,8%.

Ciocolata ar putea fi un lux
Ciocolata ar putea fi un lux

La rândul său, Ryan Davies, director de tranzacționare futures de cacao la Ecom Agrotrade, vede un deficit chiar mai mare. Într-un interviu acordat celor de la Reuters, Davies prognoza un deficit 183.000 de tone în acest sezon.

Ecom estimează că recolta Coastei de Fildeș, care are loc între lunile octombrie și martie i care este exportată sub formă de boabe, va fi de un milion de tone sub nivelul de anul trecut, când a fost de 1,25 milioane de tone. În același timp, Ecom vede o creștere a producției din Ghana, al doilea mare producător, însă nu suficient să acopere declinul de producție.

- Reclamă -

Deficitul de producție va susține prețul ridicat pentru cacao de la bursele de mărfuri, iar Bergman estimează că acesta se va situa între 3.100 de dolari și 3.600 de dolari pe tonă.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.