Când și cum se folosesc fungicidele în agricultură

0
Processing trees in the garden from pests .Spraying pesticide and insecticide. Processing of trees. Chemical treatment of garden plants
- Reclamă -

Fungicidele sunt pesticide concepute pentru a împiedica dezvoltarea ciupercilor care dăunează plantelor dintr-o cultură agricolă. Există mai multe tipuri de organisme, printre care ciupercile și sporii acestora, care pot provoca diferite boli, iar astfel de produse chimice au rolul de a proteja plantele de cultură și de a le trata pe cele contaminate.

 

O atenționare deosebită în utilizarea fungicidelor se referă la perioada potrivită și cantitatea folosită pentru tratament. Pentru a-și dovedi eficacitatea, aceste substanțe trebuie aplicate la momentul oportun. Citește mai jos când  și cum se folosesc fungicidele în agricultură, pentru ca ele să acționeze eficient. 

Tipuri de fungicide

Fungicidele sunt substanțe inofensive pentru plantele din culturile agricole, dar au acțiune toxică asupra ciupercilor și asupra unor bacterii dăunătoare. În funcție de spectrul lor de acțiune, acestea pot penetra local sau în întregime țesuturile plantelor din culturile horticole sau de câmp asupra cărora sunt aplicate.

 

- Reclamă -

Fungicidele de contact nu se absorb în interior, ci rămân pe suprafețele plantelor formând o barieră protectoare care împiedică pătrunderea patogenilor ce ar putea conduce la deteriorarea țesuturilor. Fungicidele sistemice, în schimb, au activitate în întreaga planta, oferind astfel o protecție mai îndelungată. 

Când se folosesc fungicide de contact

Fungicidele de contact pot opri atacul dăunătorilor în momentul în care astfel de substanțe acoperă planta. Pentru a asigura protecție optimă, acestea trebuie aplicate atunci când nu plouă, și trebuie reaplicate după fiecare ploaie întrucât contactul cu apa va diminua sau anula efectul substanțelor active. Acțiunea unor astfel de soluții durează între o săptămână și două, fiind eficientă însă doar în condiții optime din punct de vedere meteorologic.

Când se folosesc fungicidele sistemice

Substanțele active din fungicidele sistemice pot avea atât rol preventiv, cât și curativ și eradicativ. Ele pot acționa chiar și în primele faze ale infectării cu agentul patogen, dacă aplicarea se face în etapele primare ale infecției, imediat după ce sporii au germinat pe suprafața pomilor fructiferi sau ale altor culturi. 

 

Fungicidele sistemice pot opri dezvoltarea bolilor care au atacat deja plantele, oferind un grad de protecție ridicat. De asemenea, și fungicidele de contact au capabilități uimitoare: o soluție pe bază de cupru metalic, de exemplu, are acțiune eficientă din toamnă până primăvara, datorită concentrației mari de ioni de cupru metalic ce inhibă dezvoltarea ciupercilor patogene, fiind recomandată atât pentru agricultura convențională, cât și cea ecologică. Tratamentele cu sulfat de cupru ajută la reducerea rezervei de patogeni periculoși și rezistenți la frig, și igienizează bine o plantație, pregătind pomii pentru iernare. În plus, o asemenea substanță activă nu periclitează procesul de fotosinteză, contribuind în schimb la echilibrarea funcțiilor fiziologice ale plantelor. 

Cum se folosesc fungicidele în agricultură

Orice tip de fungicide existente pe piață sunt însoțite de instrucțiuni specifice, care trebuie respectate pentru eficacitate maximă. Cantitatea, dar și modul de distribuire al substanței, la fel cu perioada din an, sunt importante pentru o utilizare corectă. Momentul aplicării poate preveni pulverizări suplimentare, sporind, în plus eficacitatea unui produs.

 

De exemplu, tratamentele de toamnă se pot face după recoltare, ori într-una din ferestrele din timpul perioadei de repaus vegetativ. Stropirea se face doar în zilele cu temperaturi mai mari de 50 Celsius, când nu bate vântul și nu există precipitații sau risc de îngheț. Citește cu atenție instrucțiunile de utilizare pe care le găsești pe ambalajul fiecărui produs în parte.

 

Efectuate corect, astfel de tratamente fitosanitare reduc semnificativ din riscurile de îmbolnăvire și atacurile agenților patogeni asigurând pregătirea corespunzătoare a următorului sezon vegetativ.


- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.