Caprele Saanen, capre cu o producţie de lapte excelentă

3

Caprele Saanen sunt o rasă de capre originară din Elveţia, din zona Văii Saanen. Fiind foarte apreciate, la sfârşitul secolului XIX şi ȋnceputul secolului XX, câteva mii de exemplare au fost exportate ȋn numeroase ţări din Europa, ȋn SUA şi ȋn Australia. Astfel, ȋn prezent, dintre rasele de capre crescute pentru producţia de lapte, Saanen este cea mai răspândită.

Citeşte şi: https://agroteca.ro/caprele-din-rasa-boer-o-investitie-profitabila-pentru-fermieri/

Caprele Saanen-caracteristici

  • Se recunosc uşor după părul scurt, moale, de culoare albă. Au capul mic şi alungit, gâtul lung, corpul zvelt, cu lungime de 81-83 cm şi ȋnălţimea la greabăn de 80-90 cm. Masculii ajung la 90 kg greutate, iar femelele la 65 kg.
  • Au copite puternice, de culoare deschisă, gălbuie. Unele exemplare se nasc fară coarne.
  • Ating maturitatea sexuală la 3-12 luni, dar se recomandă ca femelele să aibă vârsta de 7-8 luni şi o greutate de minim 35 kg când se dau la montă. Gestaţia durează 148-156 zile şi de multe ori, femelele nasc 2 sau chiar 3 pui. Perioada fătărilor este august-septembrie.
  • Au un sistem imunitar puternic, având rezistenţă la multe dintre bolile specifice caprinelor.
  • Fiind animale de munte, fac faţă fară probleme condiţiilor meteo nefavorabile, dar datorită culorii deschise, pot suferi arsuri solare.
  • Au un temperament liniştit fiind uşor de manevrat. Pot fi crescute şi de fermierii care sunt ȋncepători ȋn creştearea acestor animale. De asemenea, fiind blânde cu copiii, se pot tine şi ȋn gospodării.

Se cresc pentru producţia de lapte care este de 600-700 litri pe an, dar ȋn funcţie de condiţiile oferite şi de hrană, aceasta poate creşte până la 1000 litri. Laptele are un procent de grăsime mai scăzut decât ȋn cazul altor rase, fiind de 3-4%.

Preţul unui exemplar variază de la 1300 lei rasa pură fără pedigree, la 1700 lei cu pedigree.

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here