Asociația Română a Cărnii informează că începând cu luna aprilie prețul cărnii de porc va crește în medie cu 15%-30%. O scumpire anunțată cum s-ar zice, de care producătorii români profită mai puțin, pentru că mulți au dispărut de pe piață. Oricum și dacă ar fi rezistat, tot ar fi avut de-a face cu o mare problemă, faptul că procesatorii importă materie primă la greu, undeva la jumătate din necesarul intern provine din afară.Așa că măcar acum să se bucure cei care au mai rămas…
Comparativ cu ultimii doi ani, în trimestrul I 2017, prețul mediu de achiziție pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare faţă de 2016 și cu 12% mai mare față de 2015, se arată într-un comunicat al asociației.
„Dacă ne referim la piesele tranșate o creștere substanțială se constată la categoria piept de porc, unde prețul de tranzacționare în ultimele 12 luni a înregistrat o creștere de +40%, dar și la jambon +25%, precum și la alte piese rezultate din tranșare”, susțin reprezentanții ARC.
Citește și: Cum se cultivă narcisele: vedeți lângă ce plante NU trebuie să le plantați!
Conform datelor prezentate de Comisia Europeană în luna martie ac., în cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piața Cărnii se estimează că această creștere a prețului cărnii de porc va urma o curbă ascendentă până în a doua parte a anului 2017, când va avea loc o stagnare.
Cauzele care au condus la creșterea prețului pentru carnea de porc la nivel european sunt:
- Creșterea semnificativă în cursul anului 2016 a exportului de carne de porc în țările asiatice, în special în China, Japonia și Hong Kong.
- Pe relația China exporturile de carne de porc au reprezentat 44.9% din totalul exporturilor în țări terțe a acestui produs;
- Scăderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de vârstă, cu o scădere de până la -2,3% la tineret între 20-50 kg și de -1,1% la porcii la îngrășat între 50-80 kg.
În luna ianuarie 2017 a fost semnalată o creștere a exporturilor cu 20% mai mare față de aceeași perioadă a anului 2016, supremația deținând-o în continuare China, urmată de Hong Kong și Coreea de Sud.
Prețul la carnea de porc a crescut în ultimele luni și pe plan intern, kilogramul de carne ajungând în prezent la 6,62 lei. Din păcate, aproape mai mult de jumătate din consum este asigurat din afară, din diferite motive, printre care și oferta redusă autohtonă.