Printre cele mai îndrăgite flori de primăvară se numără și parfumatele narcise. Acestea își au originea în zona mediteraneană și zona Asiei. Vechii greci credeau că narcisa este floarea în care a fost transformat de către zei, frumosul Narcis, un tânăr care se îndrăgostise de de propria-i imagine oglindită în apa unui izvor. Actualmente, narcisa este floarea Țării Galilor. Galezii cred că cel care vede prima narcisă înflorită va avea un an întreg de bogăție.
Cultivarea narciselor
Narcisele preferă zone luminoase, cu sol reavăn, bine drenat, cu pH 6-7. Bulbii de narcise se plantează în luna octombrie la adâncime egală cu de 3 ori înălțimea bulbului (ex.dacă bulbul are 5 cm, plantați-l la adâncime de 15cm). Udați și acoperiți cu mulci pentru a-i proteja.
Bulbii se separă la începutul verii sau al toamnei. Frunzele nu se taie ci se lasă să se usuce natural, pentru că ajută la dezvoltarea bulbilor.
Florile pot fi albe, galbene sau portocalii. Acestea apar primăvara devreme, adaptare a plantei pentru a nu fi umbrită de frunzele copacilor şi pentru a nu concura pentru polenizatori cu multe alte specii. Se recomanda plantarea lȃngă borduri sau în aranjamente în forme geometrice, cerc sau pătrat.
Utilizarea narciselor
- Pe lângă flori de grădină și flori pentru aranjamente, narcisele se mai cultivă și pentru extragerea unor substanțe folosite în industria parfumurilor și a medicamentelor.
- Ele sunt folosite și în industria farmaceutică, din narcise se extrag alcaloizi printre care galantamina, substanţă folosită în tratarea bolii Alezheimer.
- De asemena, narcisa conţine şi licorină, un alt alcaloid care este toxic pentru oameni şi animale. Folosiţi mănuşi de protecţie când plantaţi!!!
- Nu plantaţi narcise lângă trandafiri sau varză, pentru că le vor inhiba dezvoltarea. De asemenea, nu aşezaţi în aceeaşi glastră narcise şi alte flori de primăvară pentru că acestea din urmă se vor usca mai rapid.
- Alcaloizii din narcise se folosesc pentru prepararea unor soluţii antifungice, anti-mucegai și antibacteriene.
- Uleiurile esenţiale din narcisă sunt folosite din vechime în industria parfumurilor.
- Multe dintre parfumurile verzi și florale conțin note de narcisă-ex. Bel Respiro de la Chanel.
Autor: Dana Canari, biolog
Sursă foto: www.anthesis.ro
[…] Vezi și Cum se cultivă narcisele: vedeți lângă ce plante NU trebuie să le plantați! […]