Șeful Pro Agro, Emil Dumitru, spune că producția vegetală are o pondere de doar 25% în PIB-ul agriculturii, restul fiind asigurat de zootehnie și culturi cu valoare adăugată mare. Realitatea este că s-a creat o ruptură între cultura mare, sector căruia i-a fost acordată o atenție deosebită, inclusiv în PNDR 2014-2020, și care are ferme supertehnologizate și celelalte domenii care au rămas oarecum în urmă.
„Atât timp cât punem în competiție vegetal cu pomicultura nu o să dezvoltăm niciodată anumite sectoare pe care noi le-am considerat prioritare. Pe vegetal avem o supratehnologizare și o supradotare a marilor ferme pe accesarea pe sM 4.1. Vegetalul are pondere în PIB-ul agriculturii de doar 25%, restul se face din zootehnie și culturi cu valoare adăugată mare. Practic, firma austriacă care a scris PNDR-ul l-a gândit prost și lucrul acesta trebuie să îl spunem”, a declarat Emil Dumitru, în cadrul conferinței „Legume în spații protejate”, organizată de CATAR și OIPA Legume-Fructe.
850.000 cereri unice de plată pe suprafață, depuse de persoane fizice
Șeful Pro Agro și-a exprimat îngrijorarea și în ceea ce privește viitorul agriculturii în România, după 2020, în condițiile în care unele state UE precum Franța sau Germania susțin schimbarea radicală a plăților către fermieri, mai precis vor plata subvențiilor pe fermă. O decizie care ar dezavantaja grav România, țară în care majoritatea cererilor unice de plată pe suprafață sunt depuse de persoane fizice…
Citește și: Ilie Van, UCPR: 35% din fermierii noștri își produc singuri cerealele, iar 15% dețin magazine proprii
„Fermierii noștri n-au avut timp să se capitalizeze, așa cum s-a întâmplat în cazul celor francezi, de exemplu. Sunt îngrijorat, pentru că din 900.000 cereri unice de plată pe suprafață aven 850.000 persoane fizice. Cum vom trata noi în 2020 una din propunerile pe care Franța și Germania le face astăzi cu plata pe fermă? Care este istoricul nostru, al documentelor financiar contabile pe care îl putem dovedi din 2020 pe o plată pe fermă la persoană fizică?”, a mai spus Dumitru.
Sursă foto: www.cotidianulagricol.ro