Mehedinți, în topul județelor cu terenuri nelucrate. Nu mai puțin de 15.000 ha cumpărate de străini sunt nemuncite

0
- Reclamă -

În județul Mehedinți, străinii dețin o mare parte din terenurile agricole, în timp ce fermierii români care au ferme mai mari, peste 1.000 ha, de exemplu, dacă pot fi numărați pe degetele de la o singură mână. Sunt de toate națiile, spanioli și italieni, de la “investitori”

privați până la  fonduri de investiții mari, care au ajuns să controleze suprafețe însemnate de teren agricol, inclusiv terenuri nisipoase, dar și ferme de măr sau prun, altădată renumite și pe care acum nu se mai cultivă nimic. Până și ferma pomicolă de la Șișești, localitatea în care s-a născut ministrul Agriculturii Petre Daea sau terenurile nisipoane unde altădată se punea pepene verde sau piersici au ajuns pe mâna unor astfel de “investitori“ , după cum spune Cornel Stroescu, un cunoscut fermier din zonă, președintele Camerei Agricole Județene Mehedinți.

La nivel de județ, există în jur de 15.000 ha de terenuri deținute de străini care nu sunt lucrate la acest moment.  De altfel, Mehedințiul, alături de Timiș și Dolj, sunt județele cu cele mai mari suprafețe agricole nelucrate, potrivit statisticilor oficiale.

VEZI: Ilie Van, UCPR: 35% din fermierii noștri își produc singuri cerealele, iar 15% dețin magazine proprii

“Străinii sunt capitalizați. Au cumpărat cam tot ce a fost de vânzare, ici–colo dacă se mai găsește ceva de vânzare. Românii au ajuns să piardă tot și să vândă din cauza datoriilor. Și cei care au nau rămas sunt executați silit de firme mari, cum este Cargill-ul, de exemplu”, a declarat Cornel Stroescu, care și el s-a judecat cu gigantul American.

Fondul funciar al județului Mehedinți se ridică la 187.910 ha, din care străinii au ajuns să dețină undeva la jumătate, potrivit datelor din piață.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.