Cartoful mov de Budeasa

0
- Reclamă -

Chiar dacă este abia în al doilea an de producție, Ilie Mădălin din Budeasa Mare (județul Argeș), este mulțumit de evoluția culturii de cartof mov și mai ales de veniturile obținute. În acest an, se pregătește să obțină o producție de până la 15 tone de pe cei 5.000 de metri pătrați cultivați, iar 60% din această cantitate reprezintă cartofi de sămânță și 40% cartofi de consum. Ponderea mai mare de sămânță se explică prin interesul în creștere pentru cartoful mov, în condițiile în care tot mai mulți români au auzit de beneficiile acestuia pentru sănătate și vor să-l cultive în grădina proprie. Ilie Mădălin vinde kilogramul de sămânță cu 15 lei, iar pe cel de consum cu 6-7 lei, prețuri care îi permit nu doar să-și scoată cheltuielile, care în final ajung să reprezinte undeva la 20% din venituri, ci și să rămână cu un venit frumos. În general, producția depășește 20 de tone la hectar.

În ceea ce privește tehnologia culturii, Ilie spune că lucrările sunt în linii mari aceleași precum în cazul cartofului normal, cu observația că este necesară ceva mai multă sămânță.

De ce este bun cartoful mov

Cartoful mov este bogat în vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre și carbohidrați. Spre deosebire de cartoful obișnuit, cartoful mov este mult mai bogat în antioxidanți. Culoarea mov este dată de cantitatea mare de antocianine care, fiind antioxidanți puternici, protejează organismul de diferite forme de cancer, potrivit informațiilor publicate pe contul de FB al Agro Violette din Budeasa, firma lui Mădălin Ilie.

Un alt beneficiu important adus corpului este scăderea tensiunii arteriale. Dat fiind faptul că nu conțin grăsimi, cartofii mov pot fi consumați chiar și în dietele de slăbire dacă nu sunt combinați cu unt, margarină sau smântână.

Datorită antioxidanților puternici, cartofii mov ajută la dezvoltarea și întărirea sistemului imunitar și protejează celulele de eventuale boli cauzate de radicalii liberi.

- Reclamă -

O porție de trei cartofi mici, violet are 131 de calorii, fără grăsimi sau colesterol, 3 grame de proteine, 30 de grame de carbohidrați, asigurând 55 % din valoarea zilnică de vitamina C și 7% din doza zilnică de fier, bazată pe o dietă de 2.000 de calorii pe zi!

Citiți și Sănătate din bucate: amar, acru sau astringent. Dulce, nu!

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.