Casa de Comerţ Unirea pe butuci, la un an după Daea

2
comert / legume fructe
comerț

La un an de la demitere, ministru Petre Daea își vede proiectul de aprozare Casa de Comerţ Unirea pe butuci. Criticat de la bun început, dar susținut de Guvernul Dragnea-Dăncilă, lanțul de magazine are acum spațiile din Bucureşti şi Sibiu fie închise, fie spre închidere. Proiectul Unirea a funcționat în pierdere.

Ministrul Daea voia magazine de stat pentru a vinde produsele direct de la fermierii români.

Ministeul Oros nu a fost de acord cu această societate şi recent a spus că a fost făcută ilegal, deci ar trebui închise magazinele. Ministrul a dispus Corpul de Control încă din prima zi în noua funcţie, în condiţiile în care membrii Consiliului de Administraţie au semnalat „grave probleme privind modul de cheltuire a bugetului alocat Casei de Comerţ Unirea”. El spunea la acea vreme că firma cu capital de stat nu a avut impact economic şi social.

Planul grandios al lui Daea, Casa de Comenzi Unirea, va primi 20 de milioane de euro de la stat

Buget şi în 2020

Deşi activitatea Casei de Comerţ Unirea a fost cvasi-suspendată încă de anul trecut, Ministerul Agriculturii a aprobat şi în acest an un buget, unul extrem de optimist.

Casa de Comerţ Unirea a avut anul trecut venituri de sub 2 milioane lei, dar cheltuieli de 9 milioane de lei.

În ciuda acestui lucru, Guvernul a bugetat pentru acest an venituri de 71 milioane de lei, adică de 37 de ori mai mari, şi cheltuieli de 64 de milioane, faţă de 9,06 milioane lei, cheltuielile totale realizate anul trecut.

Pentru acest an, Guvernul estima că Unirea va realiza un profit brut de 7,3 milioane de lei, deşi anul trecut a înregistrat pierderi de 7,1 milioane lei.

Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea estimează pentru finalul anului un număr de 40 de angajaţi, faţă de 59 angajaţi la finalul lui 2019. Câştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială a fost stabilit la 6.038 lei, comparativ cu 6.925 lei anul trecut.

Petre Daea, artizanul Casei de Comerţ Unirea, a declarat recent că este „inadmisibil” ca în România să nu existe un lanţ de magazine în care fermierii să îşi valorifice „direct” produsele, arătându-se „extrem de supărat” de soarta Casei Române de Comerţ Agroalimentar Unirea.

„Este inadmisibil în România să nu găseşti voinţă politică să îţi faci o reţea comercială proprie. Nu vom avea produse româneşti şi nu vom putea valorifica munca fermierilor şi să asigurăm hrană de calitate consumatorilor dacă în România nu ne facem lanţul de magazine pe care să-l gestioneze românii noştri şi prin care să poţi aduce produsele în piaţă”, a susţinut Petre Daea.

Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea a fost înfiinţată de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea în ianuarie 2019, cu capital integral de stat de 93 milioane lei. Compania îşi propunea să facă un lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti care să concureze cu marii retaileri.

Doar două magazine au fost deschise în 2019, în Sibiu şi în Bucureşti, fiind de asemenea închiriate spaţii pentru încă două magazine şi depozite. Magazinele încă funcţionează, însă sunt pe pierdere.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here