Planul grandios al lui Daea, Casa de Comenzi Unirea, va primi 20 de milioane de euro de la stat

2
cormorani
- Reclamă -

20 de milioane de euro, bani alocați deja de Ministerul Agriculturii, vor ajunge în următoarele luni la proiectul numit „Casa de Comenzi Unirea.”

Este un plan grandios al ministrului Daea, de a prelua, ca pe vremuri, recolta producătorilor mici în centre de colectare zonale.

Marfa ar urma să fie vândută apoi în magazine de stat ale Casei Unirea ori trimisă la fabrici pentru conserve. Toate acestea există acum doar pe hârtie, iar fermierii nu au încredere că vor ajunge să vadă sistemul funcțional.

95 la sută din fermierii români câştigă sub 8000 de euro pe an. Unii, pentru că produc mult şi vând ieftin. Nu au clienţi, aşa că aruncă recolta.

Petre Daea, ministrul Agriculturii declară: „Iată, este prima… slobozim această întâlnire cu presa pe casa de comerţ. Şi îl rog pe domnul Izvoranu să îşi intre în atribuţiunile acestea de comunicare.”

Să ne întoarcem în timp, propune preşedintele Casei Unirea.

- Reclamă -

Adrian Izvoranu, președinte Casa Unirea: ”În capul satului era centru de colectare pentru toate produsele agroalimentare, indiferent de calitate şi de cantitate. Acolo se întâmplă sortarea şi valorificarea fie în comerţ, fie în industrie. Lucrurile astea nu trebuiau distruse, pentru că în toate economiile există asemenea forme.”

Cum va funcționa Casa de Comenzi Unirea

De la furcă la furculiţa e un concept de mare succes în ţări ca Marea Britanie, Franţa, Italia şi Spania, unde investitori privaţi fac mari eforturi să ducă produsele de la sursa la cumpărător în cel mai scurt timp.

Asta îşi propune şi Casa de Comerţ Unirea, cu diferenţa că aici vorbim de o societate comercială cu capital integral de stat. Care tocmai a fost majorat de la 100.000 la 93 de milioane de lei. Teoretic, adaosul comercial va fi de cel mult 30 la sută.

Pentru că patronul e statul, Casa de Comenzi nu e obligată să facă profit. Ce cumpără de la ţărani s-ar vinde doar cât să acopere cheltuielile, spune ministrul. Pentru început, în 60 de magazine şi mici pieţe volante proprii.Între timp, Bursa de peşte din Tulcea a fost preluată de Casă de Comerţ. Oficialii susţin că Bursa ar urma să ofere preţuri bune pescarilor, chiar şi pentru plevuşcă. Apoi să îl ofere clienţilor, cu adaosul standard. Însă până acum, doar i s-a tăiat panglica. Bursa nu are congelatoare şi nici măcar un cuţit, pentru pregătirea peştelui.

Sursa: ȘtirileProtv

Citește și Predicție by Daea: Va fi un an bun în agricultură, chiar dacă seceta;a ciupit; din producţie, iar la calitate ;a umblat un pic ploaia;

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.