Cătina și goji câștigă tot mai mult teren agricol în fața culturilor tradiționale

0
catina-si-uleiul-de-catina-beneficii-si-intrebuintari
- Reclamă -

Devenite foarte populare în regimul alimentar al celor care vor să mănânce sănătos, cătina și goji capătă tot mai mult teren, la propriu, și pe pământurile agricultorilor români. Cererea în creștere și rezistența mare la factori externi a făcut ca aceste culturi să devină mai profitabile decât cele tradiționale.

De exemplu, pentru o plantație de goji de 20 de hectare din localitatea nemțeană Mărgineni agricultorul, Ciprian Asofronie a investit 70 de mii de euro în plantele de cătină. Primele roade au venit abia după trei ani, dar cu o producție pe măsură – 16 tone de fructe/hectar.

„Copacii pe care îi vedeți au cam 10 kilograme de fruct curat și într-un hectar sunt cam 2 mii de de copăcei”, a declarat proprietarul plantației pentru TVR. Butașii pe care i-a folosit sunt din soi românesc, de la producători certificați bio.

 

Citește și: Preţuri mici la producătorii de legume, în piaţă de patru – cinci ori mai mari

 

„Cătina se obține foarte bine la a obține o producție bio pentru că nu-i pretențioasă la boli, la dăunători”, a mai adăugat acesta.

- Reclamă -

Alexandru Vulpe, specialist la Centrul de Excelență pentru Cultura Cătinii, spune că o afacere cu cătină poate porni unde va de la 5-6 hectare.

În acest moment în România există aproape 2.500 de hectare de plantații cu cătină. Anual se vând 200 de hectare cu butași, un butaș având prețul de 1 euro și 60 de cenți. Prețul la cătină în piață variază între 10 și 20 de lei.

Fructele de goji se culeg 6 luni pe an

Și plantațiile de goji sunt profitabile, fructele fiind culese începând din luna mai până în octombrie. Acestea au și un preț mai ridicat, în jur de 50 de lei, întrucât trebuie culese cu mai multă migală, fruct cu fruct, ca să nu se strivească.

Familia Tamaș din comuna dâmbovițeană Ulmi are doar 1000 de metri de plantație, dar cu o roadă de 50 de kg de fructe în fiecare săptămână.

Sursă foto: www.doc.ro

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.