Preţuri mici la producătorii de legume, în piaţă de patru – cinci ori mai mari

0
piata-legume
- Reclamă -

În pieţele din Capitală, dar şi din întreaga ţară, preţurile la legume au crescut foarte mult, în ultima perioadă, mai ales că mulţi români îşi pregătesc deja murăturile şi conservele pentru iarnă. 

Pare de neînţeles însă faptul că preţurile sunt nefiresc de mari pe tarabe, în condiţiile în care producătorii locali se plâng că primesc nişte sume derizorii de la intermediari, cum este de exemplu la cartofi- 25 de bani pe kilogram şi nici măcar aşa nu găsesc cumpărători. În tot acest timp, piaţa este invadată de marfă din import, cum ar fi de exemplu cartofi din Egipt sau roşii din Polonia, Italia, Spania sau Turcia.

Din păcate, chiar şi la tomate, în ciuda programului de susţinere a producătorilor locali, situaţia nu pare să se fi îmbunătăţit foarte mult. Dincolo de faptul că piata este plină de marfă de import, adusă de supermarketuri, în general, producătorii locali spun că abia primesc 1,2 lei pe kilogramul de tomate de cea mai bună calitate, în timp ce în pieţe şi magazine nu se găsesc roşii mai ieftine de 5 lei/kg, respectiv 3,9 lei/kg. O spune chiar Aurel Tănase, preşedintele patronatului Romconserv, care declară că în urmă cu câteva zile nu a primit mai mult de 1,2 lei pe kilogramul de roşii.

Citește și: Portul Constanţa, cel mai mare hub de produse agricole din Europa

 

Şi la alte culturi preţurile sunt foarte mici – la cartofi, preţul se menţine la 25 de bani pe kilogram la producător, în timp ce la varză este şi mai rău. Aşa cum se întâmplă mai în fiecare an, producătorii au început să “bage freza în varză”, după cum spune Gheorghe Vlad, un cunoscut legumicultor din Vidra, pentru că nu au cumpărători…..Iar astfel de situaţii se întâlnesc în fiecare toamnă.

Sursă foto: www.ebihoreanul.ro

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.