Portul Constanţa, cel mai mare hub de produse agricole din Europa

0
Portul Constanța
Portul Constanța
- Reclamă -

Regiunea Mării Negre a devenit primul exportator de cereale din lume, cu 20% din producția globală, a declarat Alexandru Craciun, director comercial al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța.

În acelaşi timp, traficul de circa 20 milioane de tone de cereale prin portul Constanţa, dublu faţă de acum cinci ani, îl situează pe primul loc în rândul hub-urilor de materii prime agricole din Europa.

 „Ceea ce are el (portul Constanța – n. r.), și nu au alte porturi este acest posibil target de a se dezvolta înăuntru. Ca să dezvolți în momentul acesta un port în Europa, un port mare, trebuie să ieși oarecum la mare, ceea ce este o operațiune destul de costisitoare (…) Toată povestea cu produsele agricole a început prin 1998, când a fost făcut primul terminal de cereale moderne, cu instalație pneumatică în portul Constanța. Ulterior, în 2008, un altul, iar în 2009 și 2011 altele.

Astăzi se mai fac două, ceea ce înseamnă că traficul de marfă s-a dus de undeva de la sub 10 milioane, în 2011, la peste 20 de milioane, în 2016, deci practic s-a dublat în 5 ani. Asta i-a făcut pe cei de la Bloomberg să spună că portul Constanța este cel mai mare hub de produse agricole din Europa, în momentul acesta”, a menționat Crăciun.

VEZI SI: Portul Constanța ocupă primul loc în tranzitul de cereale, în Europa

În portul Constanța operează zece terminale de cereale cu o capacitate totală autorizată pentru depozitare de peste 1,25 milioane de tone de cereale, ceea ce reprezintă  7% din totalul existent la nivel national, potrivit Agerpres.

Prin terminalele de grâne ale portului Constanța se derulează și exporturi agricole ale Serbiei, Ungariei, Bulgariei și Austriei și tot de aici se fac expediții către: Albania, Algeria, Bangladesh, Brazilia, Cipru, Croația, Egipt, Etiopia, Israel, Irak, Japonia, Coreea de Sud, Kuweit, Liban, Pakistan, Portugalia, Georgia, Germania, Grecia.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.