Ce insecte sunt benefice grădinii tale și de ce nu este bine să le gonești

1
- Reclamă -

Prin promovarea unui mediu prietenos pentru insecte, grădinarii pot contribui la sănătatea și sustenabilitatea propriilor grădini, precum și la protejarea mediului înconjurător. Află ce insecte îți aduc beneficii recoltei și de ce să NU le gonești din grădina ta.

Gărgărița

insecta mică, rotundă, roșie sau portocalie și cu buline negre, este una dintre cele 400 de specii de coleoptere. Majoritatea gărgărițelor adulte, dar și larvele, se hrănesc cu afine sau insecte dăunătoare.

Adulții sunt atrași de florile cu mult polen și nectar, pe care trebuie sa îl consume pentru a se reproduce.

Furnica rășie de pădure

Furnica roșie de pădure își construiește în general mușuroiul pe vana de apă sau la intersecția acestora. În pădure, un mușuroi de furnici roșii protejează de dăunători o suprafață de 2-4 hectare. Furnicile transportă mari cantități de insecte de pe pomi și arbuști în mușuroi pentru creștera puietului.

- Reclamă -

Furnicile roșii de pădure mențin sănătatea plantelor și a solului prin eliminarea acidului formic. Pomii fructiferi din imediata apropiere a musuroaielor, atât în mediul natural cât și în grădină, sunt mai viguroși, iar vegetația este mai abundentă. Toate speciile de furnici elimină în sol acidul formic sâși pot tranforma cea mai grea argilă în nisip.

Aveți grijă totuși, dacă furnicile se înmulțesc prea mult, devin supărătoare. Putem acționa natural pentru ținerea sub control a populațiilor, prin folosirea unor bariere naturale (castravete, levănțică, vetrice, etc.) sau sădirea unor plante repelente pentru furnici.

Păianjen

Toți paienjenii se hrănesc cu insecte și din acest punct de vedere sunt ideali pentru a stăpâni o invazie de dăunători.

Paienjenii care se găsesc în grădină nu sunt veninoși și nici nu se ”mută” în casă, așa că nu trebuie să îi alungați. Zonele cu flori perene și straturile de mulci oferă un adăpost bun și acolo îi veți găsi, cel mai probabil.

Urechelnița

Urechelnița este una dintre cele mai folositoare insecte în pomicultură și legumicultură, fiind de foarte multe ori hulită și chiar combătută fără rost. Insecta duce de regulă o viață nocturnă, în timpul zilei se ascunde de dușmanii naturali precum păsările.

Hrana preferată a urechelnițelor este constituită în principal din păduchi. De multe ori intră în fructe pentru a se hrăni cu larva viespei fierăstrău, dar atacă și păduchii de frunză ai fasolei sau molia frunzelor de măr. Apariția și dezvoltarea acestei insecte în grădină este strâns legată de evoluția biologică a păduchilor.
Putem să oferim un adăpost pentru această insectă în grădina noastră prin construirea unor cuiburi simple din ghivece de ceramică. În aceste ghivece putem fixa cu ajutorul unei sârme talaș, fân sau paie. Adăpostul făcut poate fi folosit și de viespi simultan.
Sursa: vasilerosciuc.blogspot
- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.