Ce spun lobiștii din agricultură despre prioritatea nr. 1 a acestui an în sectorul agroalimentar

0

Prioritatea nr.1 a acestui an pentru sectorul agroalimentar din România este redactarea cu succes a unui Plan Naţional Strategic (PNS) pentru implementarea Politicii Agricole Comune 2021 – 2027 susțin vocile autorizate ale unor lobiști din agricultură.

Vocile Asociaţiei Forţa Fermierilor (AFF) consideră că actualul ministru al Agriculturii nu mai beneficiază de sprijinul majorităţii fermierilor pentru a atinge acest obiectiv.

„În faţa acestui obiectiv esenţial pentru viitorul fermierilor români, trimiterea la Bruxelles a unui PNS bine făcut, care să ofere instrumentele dezvoltării agriculturii naţionale şi a mediului rural, pe toate componentele sale, considerăm că este obligatoriu să avem în fruntea Ministerului Agriculturii un ministru care să se bucure de încrederea celor cu care va trebui să se consulte în redactarea acestui document extrem de important. Adică să se bucure de încrederea fermierilor români. Din păcate, actualul ministru Adrian Oros nu mai beneficiază de sprijinul majorităţii celor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agroalimentar”, susţin reprezentanţii organizației de lobiști din agricultură.

Se cere remanierea ministrului Agriculturii, Adrian Oros

Aceiași lobiști ai AFF susțin că mandatul de un an şi nouă luni la conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este unul dezastruos pentru Adrian Oros, concretizat prin „obiective neîndeplinite, fermieri minţiţi în faţă, anunţuri urmate de răzgândiri, consultări de formă doar cu structuri ale mediului asociativ agricol care îi conveneau, întârzieri şi comunicare deficitară”.

„Irigaţiile şi depozitele regionale nu sunt în PNRR, demararea sesiunilor de proiecte de finanţare din bani europeni pentru Perioada de Tranziţie 2021-2022 nu sunt demarate încă, despăgubirile promise de Oros nu au fost acordate, fermierii mici şi fermierii mari sunt învrăjbiţi, inclusiv prin modul în care actualul ministru implementează politicile agricole naţionale şi europene, reprezentarea defectuoasă a intereselor fermierilor români în negocierile de la Bruxelles. Şi lista poate continua”, mai precizează AFF în comunicat.

Ca atare, AFF face un apel către premierul Florin Cîţu şi către preşedintele PNL Ludovic Orban, pentru remanierea ministrului Agriculturii, Adrian Oros, şi găsirea unui profesionist care să ofere fermierilor români „şansa unor consultări reale, eficiente, bazate pe bună-credinţă”.

Toate statele membre UE trebuie să trimită spre aprobare PNS către Comisia Europeană până la 31 decembrie 2021.

AFF este o organizaţie profesională din sectorul agroalimentar, care se luptă pentru apărarea drepturilor agricultorilor români de toate tipurile, indiferent de mărimea fermei, de domeniul de activitate şi de regiune geografică.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here