sâmbătă, 14 decembrie 2024

Cele mai citite

Cercetătorii americani au dezvoltat cultivarea hranei fără lumină

O echipă de cercetători americani au dezvoltat conceptul cultivării hranei fără lumină, concept menit să sporească eficiența producției alimentare și să reducă impactul asupra mediului.

Tradițional, industria agricolă se bazează pe fotosinteză, un proces esențial pentru creșterea plantelor, dar consumator de resurse și relativ lent. Într-o perioadă în care populația globală este în continuă creștere, această abordare tradițională pare tot mai puțin sustenabilă, notează Mirage News.

Feng Jiao, profesor la McKelvey School of Engineering de la Washington University din St. Louis, și Robert E. Jinkerson, de la University of California, Riverside, propun o alternativă: agricultura electrochimică. Aceasta combină electroliza dioxidului de carbon cu sisteme biologice, pentru a spori eficiența producției alimentare și a reduce impactul asupra mediului.

Sistemul propus de cei doi cercetători ar putea reduce suprafața agricolă necesară în SUA cu aproape 90%, permițând cultivarea hranei chiar și în medii urbane sau în zone aride, fără a depinde de lumină sau pesticide. De asemenea, ar contribui la folosirea mai eficientă a îngrășămintelor și la reducerea lanțurilor de aprovizionare.

- Publicitate -

Jiao, co-investigator principal al Centrului de Cercetare CURB (Carbon Utilization Redesign for Biomanufacturing-Empowered Decarbonization) de la WashU, susține că această metodă ar putea atenua criza alimentară globală și ar facilita cultivarea sustenabilă a hranei.

Un aspect inovator al acestui sistem constă în transformarea dioxidului de carbon în acetat, un posibil nutrient pentru plante. Acestea ar putea fi modificate genetic pentru a folosi acetatul ca sursă de hrană, eliminând treptat nevoia de fotosinteză, ceea ce ar eficientiza cultivarea în interior.

„Această tehnologie oferă o oportunitate de a reinventa agricultura de la zero”, scriu cercetătorii. În prezent, atenția este concentrată pe culturi precum ar fi salata și roșiile, dar metoda ar putea fi extinsă și pentru producția de proteine din ouă sau lactate prin fermentație de precizie alimentată cu acetat sau chiar pentru carne cultivată în laborator.

Sursa: g4food

- Publicitate -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles