Cheltuieli enorme ale statului: 500 de milioane de euro pentru menţinerea preţurilor alimentelor

2
- Reclamă -

Ministerul Agriculturii a alocat, înainte de începerea războiului în Ucraina, peste 500 de milioane de euro din bugetul naţional pentru menţinerea preţurilor alimentelor agro-alimentare în cazul unei eventuale lipse a acestora, a declarat vineri, la Târgu Jiu, ministrul Adrian Chesnoiu.

Ministrul a precizat că aceasta a fost prima măsură luată pentru a stopa o creştere rapidă a preţurilor alimentelor, iar majorările pe care populaţia le resimte au avut drept principală cauză creşterea costului energiei şi gazelor naturale.

„Prima măsură pe care am luat-o înainte să înceapă războiul din Ucraina a fost să cuprindem în bugetul Ministerului acele sume necesare fermierilor români pentru a menţine constantă producţia. Şi am alocat peste 500 de milioane de euro din bugetul naţional astfel încât o eventuală lipsă sau penurie de produse agro-alimentare din piaţă să nu creeze o accelerare prea rapidă a preţurilor. (…) Preţurile la alimente ca şi la celelalte produse au pornit de la nişte cauze şi principala cauză a fost creşterea la energie şi gaze naturale, care de mai bine de un an şi jumătate cresc constant”, a spus Chesnoiu.

Vezi și Cu ce vine coaliția PSD-PNL-UDRM în sprijinul fermierilor și a industriei alimentare

Ministrul a mai adăugat că reprezentanţii Ministerului Agriculturii supraveghează preţurile alimentelor, dând drept exemplu preţul unui kilogram de roşii care se vindea zilele trecute în Capitală cu 55 de lei. El a afirmat că produsul „pleacă de la producător cu preţul de 20-25 de lei, iar de la producător până în piaţa din Bucureşti pot apărea mai mulţi intermediari şi diverse situaţii care schimbă preţul respectiv”, iar Ministerul nu poate da sancţiuni în acest sens.

În context, el a reiterat că Ministerul Agriculturii urmăreşte susţinerea fermierilor în faţa provocărilor determinate atât de criza energiei, cât şi de războiul din Ucraina şi de pandemie, iar una dintre măsuri vizează susţinerea fermierilor care depozitează producţia primară.

Adrian Chesnoiu a efectuat vineri o vizită în Gorj în cadrul căreia s-a întâlnit cu primarii şi fermierii din judeţ cărora le-a prezentat măsurile luate deja şi pe cele avute în vedere pentru susţinerea agriculturii.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Ministerul Agriculturii a alocat, înainte de începerea războiului în Ucraina, peste 500 de milioane de euro din bugetul naţional pentru menţinerea preţurilor alimentelor agro-alimentare în cazul unei eventuale lipse a acestora, a declarat vineri, la Târgu Jiu, ministrul Adrian Chesnoiu. Ministrul a precizat că aceasta… Cititi mai multe aici: Cheltuieli enorme ale statului: 500 de milioane de euro pentru menţinerea preţurilor alimentelor […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.