Cireșe la preț de bijuterii. Intră în țară la 6 lei/kg și sunt vândute cu 150 lei

În colecţia de soiuri de la Piteşti nu există niciun cireş copt la ora asta

0
cireșe
cireșe
- Reclamă -

Cireşele sunt considerate fructe de lux la început de mai, dar pandemia de coronavirus pare să fi crescut prețul kg-mului de cireșe aduse din import peste orice aşteptări.

Potrivit celor care lucrează în branșă, Cireşele pe care comercianţii cer 150 de lei kilogramul, în pieţele din Bucureşti, sunt importate cu maxim 6-7 lei.

„Astea care sunt cu 150 de lei sunt cireşe aduse din import. Un euro, un euro jumătate, mai mult nu e kilogramul de cireşe. Eu nu cred că o să dau cireşele mai scumpe de 5 lei pe kg, că nu am cum”, a spus Gheorghe Voica, un pomicultor din Argeş.

Însă, ca să mâncăm cireşe româneşti la preţuri normale, va trebui să mai aşteptăm cateva zile. Sfârșitul de mai este perioada în care primele cireșe sunt coapte în România.

„De bună calitate, în piaţă, cărnoase, roşii şi mari sunt cireşele de iunie şi iulie. În colecţia de soiuri de la Piteşti nu există niciun cireş copt la ora asta. Nici cele de proastă calitate nu pot să spun că (sunt coapte n,r.), poate în sudul ţării la Giurgiu, dar nu cred că există un soi de cireş”, a spus Mihail Coman, cercetător la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură din Argeş.

Noul trend al pieței: Șerbet și dulceață de cireșe amare de la Poiana Fermecată

- Reclamă -

În România sunt aproximativ 1.000 de hectare plantate cu cireşi, iar până să se coacă fructele autohtone importăm din Grecia, Turcia şi Spania.

Una dintre cele mai mari plantații de cireșe se află în zona Călărași și este operată de producătorul de vinuri Domeniile Ostrov. Acolo se fac mai multe soiuri de cireșe.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.