Gripă aviară la granița de Vest a României

Au fost vizate în special judeţele limitrofe de pe graniţa de Vest

0
- Reclamă -

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus măsuri specifice de supraveghere în judeţele Arad, Timiş şi Bihor, pentru a elimina riscul pătrunderii gripei aviare pe teritoriul României, în condiţiile în care virusul a fost confirmat în regiunile administrative maghiare de la graniţă.

Au fost vizate în special judeţele limitrofe de pe graniţa de Vest, dar măsurile generale de prevenţie se aplică concomitent pe tot teritoriul României.

„În ultima perioadă Ungaria se confruntă cu un val de gripă aviară de înaltă patogenitate, subtipul H5N8, care a afectat mai multe ferme comerciale. În data de 30 aprilie au fost confirmate încă două noi focare în localităţile Battonya şi Nagykamaras, la o fermă de curcani, respectiv la o fermă de gâşte pentru foie gras, aflate în zona administrativă Bekes, la graniţa de vest a României. În conformitate cu prevederile Directivei 94/2005, România are două localităţi, Peregu Mic şi Peregu Mare din judeţul Arad, care intră în zona de supraveghere stabilită ca urmare a confirmării acestor noi focare. Va fi intensificată supravegherea pasivă în judeţul Arad, în judeţele învecinate (Timişoara şi Bihor) şi se va face programarea prioritară a recoltărilor de probe serologice la fermele comerciale din zonele cele mai apropiate frontierei cu Ungaria”, precizează reprezentanţii ANSVSA în comunicat.

Focar de gripă aviară în Maramureș

În localităţile care intră în zona de supraveghere din judeţul Arad se dispun măsurile specifice de restricţie a mişcărilor de păsări până la data de 3 iunie şi vor fi prelevate probe serologice pentru supravegherea activă a exploataţiilor nonprofesionale de păsări în această perioadă.

De asemenea, s-a dispus aplicarea unor măsuri suplimentare de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populaţiei, cu rolul de a împiedica contactul între păsările domestice şi cele sălbatice sau de a disemina virusul prin vehicule, utilaje, îmbrăcăminte etc.

- Reclamă -

ANSVSA a informat sectorul privat, prin intermediul asociaţiilor de profil de la nivel naţional, cu privire la riscurile asociate derulării activităţilor comerciale intracomunitare cu ferme din zonele în care evoluează boala.

Toate programele de biosecuritate aferente fiecărei unităţi avicole vor fi revizuite şi reavizate de către fiecare DSVSA judeţeană, după introducerea de măsuri suplimentare de biosecuritate, pentru a se evita introducerea şi diseminarea virusului influenţei aviare.

Monitorizarea păsărilor sălbatice realizată de către administratorii fondurilor cinegetice va fi intensificată, în special în zonele în care păsările sălbatice sunt staţionare, monitorizare, cu raportare către DSVSA judeţeană o oricăror modificări a statusului de sănătate a acestor păsări

„Până la stingerea focarelor din Ungaria, se va acorda o atenţie sporită transporturilor intarcomunitare de păsări domestice, furajelor şi a mijloacelor de transport care provin sau urmează a tranzita Ungaria, pentru a preveni introducerea bolii pe teritoriul naţional”, precizează ANSVSA.

Măsurile de monitorizare şi control ale gripei aviare se vor realiza respectând cerinţele legislaţiei în vigoare, luând în considerare toate măsurile de precauţie impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.