Vacile Scottish Highland, rasa de carne calitate premium

1

Rasa Scottish Highland este una dintre rasele de carne cele mai apreciate ȋn acest moment. Coarnele impunătoare şi părul lung alcătuiesc imaginea caracteristică acestei rase. Se cresc ȋncă din secolul VI ȋn insulele Hebride exterioare, ȋn nord- vestul Scoţiei. Numele lor este legat de numele unui personaj de legendă ȋn această ţără, Rob Roy McGregor, un Robin Hood scoţian care se ocupa cu creştea acestor vaci.

Sunt animale robuste, obişnuite cu viaţa ȋn condiţi dificile.

Citeşte şi: https://agroteca.ro/vacile-rasa-aubrac-vaci-robuste-si-putin-pretentioase/

Caracteristicile rasei Scottish Highland:

  • Femelele cântăresc ȋn jur de 500 kg, iar taurii ȋn jur de 800 kg
  • Corpul este acoperit de 2 rânduri de păr, unul lung, uleios care le protejază de ploaie şi unul mai scurt şi moale care asigură protecţia ȋmpotriva frigului. Ca urmare, vacile din rasa Scottish Highland nu acumulează prea multă grăsime, aceasta nefiind necesară pentru termoreglare.
  • Părul poate avea diverse culori: roşu, negru, alb, gri sau gălbui. Totuşi, majoritatea exemplarelor sunt roşcate. Se pare că au fost selectate aşa pentru a-i face pe plac reginei Victoria care le prefera.
  • Au o producţie de 7 litri lapte/zi, ceea ce este suficient pentru consumul unei gospodării. Laptele are ȋn jur de 10% grăsime.
  • Carnea este slabă, cu textură fină, are un conţinut redus de colesterol, dar crescut de fier.
  • Deoarece preţul cărnii este ridicat, produsul ȋncadrându-se la categoria premium, fermierii aleg uneori varianta montării femelelor cu tauri Shorthorn sau Limousin. Viţeii rezultaţi moştenesc robusteţea mamelor, dar la vânzare, preţul cărnii este mai accesibil.
  • Au un temperament docil, iar femelele au insticte materne foarte bine dezvoltate.
  • La naştere, viţeii câtăresc 22-32 kg, dar au un randament de creştere foarte ridicat.

Preţul unui exemplar de Scottish Highland variază ȋntre 1200-1500 euro.

Sursa foto: Pinterest

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here