Vacile din rasa Aubrac sunt originare din Franţa, regiunea Plateau de l’Aubrac. Prima menţionare a rasei a avut loc ȋn 1894. Erau crescute de călugării benedictini la mânăstirea din satul L’Aubrac.
Vacile rasa Aubrac-caracteristici:
- Au corpul robust, cu masa musculară bine dezvoltată, gâtul puternic, pieptul lat şi cu picioarele scurte, adaptate la mediul montan.
- Sunt o rasă de talie medie, femelele având o greutate ce variază ȋntre 500-800 kg, iar masculii ȋntre 900-1200 kg. La naştere, viţeii cântăresc 35-40 kg şi au o rată de creştere ridicată, la 4 luni ajungând la 155-160 kg.
- Au culoare cafenie, cu nuanţe spre galben sau gri, mai ȋnchise pe umeri şi crupă. Această caracteristică este evidentă la tauri care au umerii aproape negri.
- Botul este alb, copitele negre, iar coarnele sunt curbate spre spate şi au vârfurile ȋntunecate.
- Unul dintre avantajele acestei rase este faptul că vacile au fertilitate crescută, având viţei ȋn fiecare an. Naşterile sunt uşoare, ȋn 90% din cazuri fără a necesita asistenţă veterinară. De asemenea, femelele au instinctele materne bine dezvoltate.
- Trăind ȋn zonă de munte sunt animale rezistente la temperaturi scăzute. De asemenea, au un sistem imunitar puternic, nefiind sensibile la bolile caracteristice bovinelor.
- Nu sunt pretenţioase la mâncare. Cum ȋn zona de origine nu se cultivau cereale, au fost ȋnvăţate să fie hrănite cu iarbă şi fân.
- Se cresc atât pentru carne cât şi pentru lapte. O vacă produce ȋn medie, 8,5 litri lapte/zi cu un conţinut de grăsime de 4,13%. Din acesta se produce celebra brânză Laguiole, descrisă ca având un gust aromat, cu note florale şi de alună şi cu o uşoară tentă amară.
- Sunt animale cu un temperament docil.
De obicei, ȋn ferme, animalele sunt sacrificate la vârsta de 10-11 ani.
Preţul unei vaci adulte este de ȋn jur de 2000 euro.
Sursa foto: https://aubrac.ie/
- Publicitate -