Claudiu Frânc: „Sunt prea multe bănci care operează creditul APIA”

0
- Reclamă -

Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Claudiu Frânc, susține că există prea multe bănci acreditate în România de către Ministerul Agriculturii și APIA prin intermediul cărora fermierii pot avea acces la banii din subvenții.

Iar de cele mai multe ori acestea își depășesc atribuțiile, ca să nu mai vorbim de faptul că se impozitează subvențiile europene în România, situație nemaiîntâlnită în nicio altă țară europeană. Claudiu Frânc se plânge de faptul că nici măcar accesul la banii ce li se cuvin fermierilor din subvenții nu este deloc facil, deși este dreptul lor să beneficieze de aceștia și cât mai repede.

S-a ajuns ca fermierii să aștepte și până la trei luni până primesc acceptul de la bancă să-și încaseze banii pe adeverințe…o situație anormală, mai ales că nici nu este vorba de banii băncilor, care joacă până la urmă rol de intermediar în această poveste și oricum își iau partea lor.

VEZI SI: Crescător de oi: Prețul la carnea în viu la ovine și bovine, aproape de dezastru

“Sunt situații în țară, când fermierii au depus adeverința la bancă de 3 luni de zile și abia acum li s-a comunicat că le-a venit aprobarea să ia acreditul APIA. Acele banci pentru care avem dovezi că și-au bătut joc de fermieri în acordarea acestor credite să nu mai fie acreditate, să nu mai primească acreditarea”, s-a adresat Claudiu Frânc directorului general al APIA Adrian Pintea la un eveniment pe teme agricole.

El a mai precizat și faptul că dintre aceste instituții acrditate de APIA prea puține sunt cele la care fermierii pot apela pentru acoperirea riscului. Multe sunt de negăsit, pur și simlu.

„Sunt prea multe bănci care operează pe creditul APIA și pe care le acreditați, prea puține fiind și în zona riscului pe măsurile de finanțare din PNDR, oare n-ar fi bine să închidem pragul băncilor care beneficiază de acești bani – circa 2 mld. de euro anual – pe zona de nonrisc bancar pe subvențiile APIA pe plățile directe pe acele adeverințe? Dincolo când este este vorba de risc, mai mult de jumătate din băncile acreditate nu le mai găsim si nu pot sa intre in finanțarea fermierilor”, a mai spus Frânc.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.