Crescător de oi: Prețul la carnea în viu la ovine și bovine, aproape de dezastru

0
carnea-de-oi
- Reclamă -

Crescătorii de animale din România trec prin momente grele de câțiva ani, cel puțin, în condițiile în care prețurile de valorificare a produselor sunt mai degrabă derizorii. Laptele a ajuns și la 40 de bani litrul, în timp ce un kilogram de carne de vită în viu se vindea, de exemplu, în urmă cu un an –doi cu 2 lei și ceva kilogramul. Nu mai vorbim de oaie, crescătorii primind undeva la 50 de bani pe kilogramul de lână și 5-6 lei/kg la carnea în viu. Prețuri derizorii, care nu fac altceva decât să-i conducă pe fermieri către faliment.

„Și la bovine și la ovine prețurile sunt aproape de dezastru, iar aceste lucruri sunt efectul nu al actualei guvernări sau a ultimelor 2-3 guvernări. Este efectul a ceea ce s-a întâmplat acum 20 de ani, noi de acolo trebuia să începem o strategie în așa fel încât să avem obiective clare acum. Să avem ceea ce ne trebuie, să ne protejăm produsele noastre, să facem selecție-ameliorare performanță și să avem acele animale performante, nu să ajung eu ca stat român să import material biologic. Acum, pe toate familiile de animale importăm material biologic, am ajuns un stat experimental”, susține Ionică Nechifor, secretar general al Federației Romovis.

Citește și: Fermier: Primesc 60 de bani pe litru de lapte, ba chiar și mai puțin

El spune că dacă zootehnia românească va fi privită în continuare cu dezinteresul din ultimii 20 ani din partea autorităților, n-ar fi exclus ca în următorii trei ani exploatațiile zootehnice din România să dispară în mare parte.

’’Indiferența cu care am fost tratați în sectorul zootehnic se vede acum când în loc să valorificăm 1 kg de carne în viu la ovine, care ar trebui să fie undeva la 11 lei/kg, îl vindem azi cu 6 lei/kg. Dacă noi continuăm în această formă în 2020 o să dispară exploatațiile din sectorul zootehnic și lipsa zootehniei va avea un impact extrem de negativ în rândul fermierilor din sectorul vegetal’’, atrage atenția Nechifor.

 Sursă foto: www.descopera.ro

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.