Comisia Europeană: ajutor de 29,73 milioane de euro pentru fermierii români afectați de afluxul de cereale din Ucraina

4

Comisia Europeană a aprobat luni un ajutor de 100 de milioane de euro pentru cinci ţări din Uniunea Europeană, printre care România, afectate de afluxul de cereale din Ucraina, a anunţat executivul european care a detaliat un plan separat de ajutor pentru celelalte 22 de state membre, relatează AFP.

După ajutorul de 56 de milioane de euro acordat la sfârşitul lunii martie, Bruxellesul a propus la mijlocul lunii aprilie să acorde alte 100 de milioane de euro fermierilor din cinci ţări (Polonia, Ungaria, Bulgaria, România şi Slovacia) destabilizaţi de importul masiv de cereale din Ucraina din cauza războiului. Aceste importuri saturează silozurile şi scad preţurile pe aceste pieţe.

Această nouă tranşă de ajutor nu primise undă verde din partea unor state membre, care au cerut „clarificări” cu privire la criteriile de calcul şi de alocare a fondurilor.

Vezi și Daea anunță: România va primi încă un ajutor din partea Comisiei Europene

În detaliu, Bruxellesul va aloca 39,33 milioane de euro Poloniei, 29,73 milioane de euro României, 15,93 milioane Ungariei, 9,77 milioane Bulgariei şi 5,24 milioane Slovaciei, a precizat executivul UE într-un comunicat.

În plus, Comisia a autorizat la începutul lunii iunie aceste cinci state să prelungească până la 15 septembrie măsurile lor restrictive menite să blocheze pe teritoriul lor comercializarea grâului, porumbului, rapiţei şi floarea soarelui din Ucraina, cu condiţia să nu împiedice tranzitarea acestor cereale către alte ţări.

Aceste măsuri au fost puternic criticate de aproape jumătate dintre statele membre UE, care s-au declarat alarmate, într-o scrisoare comună, de „tratamentul diferenţiat pe piaţa internă”.

Pentru a depăşi reticenţele şi a obţine undă verde pentru pachetul de 100 de milioane de euro, comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski a promis la mijlocul lunii iunie să activeze pentru celelalte 22 de state membre restul „rezervei pentru criză agricolă” a UE, a cărei valoare totală a fost revizuită la 530 de milioane de euro (comparativ cu 450 de milioane anterior).

Cele 22 de state vor putea astfel să împartă 330 de milioane de euro pentru a-şi ajuta fermierii să facă faţă crizelor actuale: impactul indirect al războiului din Ucraina care a condus la creşterea preţului energiei şi al îngrăşămintelor, dar şi recentele inundaţii din Italia sau seceta care afectează întreg continentul.

Comisia Europeană a detaliat luni repartizarea propusă pentru acest pachet. Spania ar fi principalul beneficiar (aproximativ 81,08 milioane de euro), urmată de Italia (60,55 milioane), Franţa (53,1 milioane) şi Germania (35,77 milioane). Fiecărei ţări i se va permite să tripleze ajutorul european prin finanţare naţională.

Acest pachet de ajutor de 330 de milioane de euro trebuie aprobat oficial în cadrul unei viitoare reuniuni a reprezentanţilor statelor membre, a precizat executivul european.

4 comentarii

  1. […] Comisia Europeană a aprobat luni un ajutor de 100 de milioane de euro pentru cinci ţări din Uniunea Europeană, printre care România, afectate de afluxul de cereale din Ucraina, a anunţat executivul european care a detaliat un plan separat de ajutor pentru celelalte 22 de… Cititi mai multe aici: Comisia Europeană: ajutor de 29,73 milioane de euro pentru fermierii români afectați de afluxul d… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here