Proiect USR: Tăierile de arbori din Ilfov pedepsite cu închisoare cuprinsă între 2 și 7 ani

2
pomi taiati - arbori taiati prost
arbori taiati prost

Tăierile de arbori pe raza județului Ilfov vor fi permise doar în câteva cazuri excepționale, iar încălcarea noilor norme va fi sancționată cu închisoare cuprinsă între 2 și 7 ani, conform unui proiect legislativ adoptat de senatori.

De ce este important: Conform datelor Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, fondul forestier aferent județului Ilfov totalizează o suprafață de 26.037 hectare și este situat în 48 unități administrativ-teritoriale.

Din toată această suprafață statul român deține 22.002 hectare, iar proprietarii privați dețin 4.035 hectare.

Vezi și USR cere Guvernului și Președintelui stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă

Potrivit inițiatorilor proiectului, parlamentari USR, pădurile din jurul Bucureștiului dispar constant, fie prin tăieri legale, fie prin tăieri ilegale, dar chiar si tăierile aparent legale ascund o serie de probleme: cantitățile tăiate în realitate nu corespund cu limita permisă, pădurile tăiate nu sunt înlocuite cu alți arbori, așa cum prevede legea.

”Tăierile masive ale pădurilor din jurul Bucureștiului impun o intervenție legislativă urgentă. Pădurile Băneasa, Corbeanca și Vlădiceasca, dar și arii naturale protejate, precum Scroviștea, Snagov, Cernica și Situl Natura 2000 Caldărușani Dridu sunt doar câteva dintre pădurile din jurul Bucurestiului în care s-au făcut taieri masive în ultimii ani, deși locuitorii din apropierea acestor zone au întreprins numeroase proteste, sesizări și reclamații către autorități”, arată autorii proiectului.

Proiectul legislativ prevede, ca urmare, protejarea acestor păduri periurbane ale Municipiului București, prin introducerea unui nou articol în Codul Silvic, cu următoarele prevederi:

”Pentru pădurile de pe raza teritorială a unități administrativ-teritoriale Ilfov sunt permise doar tăierile în scop de reconstrucție ecologică și doar în cazurile în care existența tipului fundamental de pădure e pusă în pericol de lucrări anterioare care au destructurat arboretele sau de extinderea unor specii care le elimină pe cele principale locale, în baza unor studii de specialitate, cu menținerea compoziției specifice tipului natural fundamental de pădure. În cazuri strict justificate, se poate proceda la recoltarea arborilor care creează o stare de pericol pentru siguranța utilizatorilor pădurii”.

Prin urmare este limitată exploatarea fondului forestier de pe raza județului Ilfov strict la acele tipuri de tăieri care au rolul de a asigura corecta gestionare a pădurilor, în scopul conservării acestora.

Astfel, vor fi permise doar tăieri în scop de a elimina strict arborii care crează o stare de pericol pentru siguranța utilizatorilor pădurii și tăieri în scopul de ajutorare a reconstrucției ecologice.

Acestea din urmă vor fi la rândul lor condiționate de existența unui pericol privind tipul fundamental de pădure generat de extinderea altor specii de arbori care le elimină pe cele existente. Justificarea pericolului se va realiza prin studii de specialitate apte să determine necesitatea unor astfel de tăieri.

Este prevăzută o derogare în anumite cazuri expres prevăzute de lege, respectiv regimul silvic al anumitor tipuri de păduri rămâne supus altor norme juridice care instituie un grad sport de protecție.

Astfel, în cazul pădurilor cuprinse în arii naturale protejate, precum si în cazul pădurilor încadrate în tipul functional T1 (Arboretele declarate monumente ale naturii), se va aplica regimul juridic specific, apt să asigure o protectie sporită.

Proiectul prevede și norme sancționatorii, astfel  tăierea ilegală va constitui infracțiune sancționată închisoare între 2 și 7 ani.

Dată find gravitatea sporită a unei astfel de infracțiuni, este incriminată și tentativa. Inițiatorii prevăzuseră și confiscarea mijloacelor de transport, precum și bunurile folosite în vederea săvârșirii infracțiunilor, dar prevederea a fost eliminată în comisii.

Titularii dreptului de proprietate privata asupra pădurilor din Ilfov vor beneficia de compensații, la cerere, pentru noile restricții, respectiv pentru beneficiul economic nerealizat urmare a instituirii măsurilor de protecție.

2 comentarii

  1. […] Tăierile de arbori pe raza județului Ilfov vor fi permise doar în câteva cazuri excepționale, iar încălcarea noilor norme va fi sancționată cu închisoare cuprinsă între 2 și 7 ani, conform unui proiect legislativ adoptat de senatori. De ce este important: Conform datelor Ministerului Mediului,… Cititi mai multe aici: Proiect USR: Tăierile de arbori din Ilfov pedepsite cu închisoare cuprinsă între 2 și 7 ani […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here