Comisia Europeană se pregătește să reînnoiască autorizarea glifosatului

0
- Reclamă -

Comisia Europeană ar trebui să reînnoiască autorizarea glifosatului pe piața comunitară pentru încă șapte ani, în timp ce solicitarea GTF (Grupul de lucru asupra glifosatului) era pentru 15 ani, conform unei rezoluții adoptate în data de 14 aprilie de către Parlamentul European.

Experții naționali care sunt membrii comitetelor permanente pe sectorele vegetal, animal, deșeuri alimentare și furaje pentru animale (secția produselor fitofarmaceutice) se vor pronunța în luna mai cu privire la propunerea Comisiei Europene, cel mai probabil favorabil. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, decizia va reveni la CE. Aceasta nu ar trebui ănsă să autorizeze utilizări non profesionale ale ierbicidului.

Oarecare neliniște cu privire la reaprobare

Grupul de lucru asupra glifosatului (GTF) a luat act de dezbaterea din Parlamentul European, unde anumiți deputați și-au exprimat neliniștea cu privire la reaprobarea glifosatului și a adoptării unei rezoluții care cere reducerea duratei de autorizare la șapte ani, în loc de 15 , perioadă de care beneficiază de obicei substanțele reînscrise. Ei au cerut ca dezbaterea să nu mai fie politizată.

«Comisia Europeană susține concluzia Agenției europene de securitate a alimentelor (Efsa), potrivit căreia glifosatul nu reprezintă niciun risc inacceptabil pentru sănătatea umană, animale sau mediul înconjurător și este «puțin susceptibil de a prezenta un risc cancerigen pentru om», după cum susțin firmele care vând glifosat pe piața franceză.

Pe de altă parte, Copa-Cogeca salută faptul că «prin acest vot, eurodeputații au recunoscut necesitatea pentru agricultori și cooperativele agricole de a rămâne competitive pe piața UE, garantând securitatea consumatorilor. Așteptăm ca CE să prelungească autorizația pentru încă 15 ani», a declarat secretarul general, Pekka Pesonen, într-un comunicat de presă.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.