Consumul de pește, în continuare scăzut

0
- Reclamă -

În duminica de Florii este dezlegare la pește pentru toți românii care au ținut post în această perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale.

Tradiția spune că este bine să sărbătoriți cu un pahar de vin și pește. Românii nu sunt mari consumatori de pește, după cum o dovedesc și statisticile. La noi, consumul este de doar 3,9 kg pe cap de locuitor pe an, față de o medie europeană de 12-14 kg pe cap de locuitor pe an. Circa 90% din peștele de pe masa populației din România provine din import, potrivit unor statistici furnizate de Ocean Fish.

Consumul a tot scăzut în ultimii 20 de ani. În 2009, de exemplu, românii consumau de patru ori mai puțin pește pe an, comparativ cu media din UE (care este de 20 kg pe locuitor), conform cifrelor statistice. În urmă cu 20 de ani, consumul de pește și produse din pește era mai mare de 8 kg/locuitor, dar a scăzut până la 2 kg în 1993, după care s-a înregistrat o tendință de creștere progresivă a acestuia până la 5 kg/locuitor în 2008-2009. Ocean Fish a avut o contribuție consistentă în creșterea consumului după anul 2000, introducând pe piață produse din hering, macrou și somon (care până în acel moment nu exista pe piață).

“Un alt plan foarte important pentru noi este să derulăm o campanie de educare a consumatorilor în ceea ce privește consumul de pește și vom încerca să îi facem să conștietizeze multiplele beneficii pe care le are acesta pentru un stil de viață sănătos”, a declarat Ilie Busuioc, fondatorul companiei.

Ocean Fish, cel mai mare importator de somon proaspăt cu 15 – 200 de tone pe săptămână, a deschis în urmă cu câteva zile un magazin specializat cu vânzare chiar la poarta fabricii.  Magazinul de la Afumați are o suprafață de 100 metri pătrați. În perioada următoare vor fi deschise alte 6 unități în Capitală.

DSC_0131

- Reclamă -

Ocean Fish are cea mai dotată fabrică din România cu tehnologie de ultima oră. Valoarea investițiilor realizate până în prezent se ridică la 15 milioane de euro, sume obținute în urma accesării a 5 programe cu finanțare europeană in perioada 2007 – 2015. În prezent, capacitatea de procesare şi distribuţie este de aproximativ 3.500 de tone pe lună, compania fiind pe primul loc în sectorul prelucrării şi conservării peştelui.

Compania dispune de o un depozit frigorific cu o capacitate a depozitului frigorific de 15.000 tone în comuna Afumați, precum și de o flotă proprie de 100 camioane. Materia primă provine în mare parte din import, circa 90%, din țările Nordice (Norvegia, Islanda, Insulele Feroe, Danemarca), dar și din Asia, Alaska, SUA, America Latină, Noua Zeelandă, Turcia, Grecia etc. Ocean Fish este cel mai mare importator de somon fresh (15-200 tone/săptămână).

În ceea ce privește produsele Ocean Fish, acestea sunt exportate în toată Europa de Est, inclusiv în  Republica Moldova, dat fiind poziționarea strategică foarte bună a României. În mare parte, este vorba de produse din portofoliul firmei, dar și de private label pentru clienții din retail. Peștele fresh reprezintă 50% din livrări, urmat de produsele semipreparate (25%) și cele congelate (25%). Produsele marca proprie au o pondere de 40%, restul fiind private label.

DSC_0300

Reducerea TVA a limpezit piața

Subiectul „pieței negre” a fost unul dureros pentru Ocean Fish în ultimii 5-6 ani. Compania a trecut printr-o perioadă foarte dificilă, din momentul începerii acestor „evaziuni fiscale” care au devenit din ce in ce mai proeminente, fiind implicate firme cu branduri cunoscute în piață.

„A fost foarte greu să rezistăm acestor concurențe neloiale, întrucât orice produs   importam, chiar dacă avem contracte de achiziții direct cu navele de pescuit (fabrici)     de la origine (Norvegia, Insulele Feroe, Spania, Taiwan, China, Vietnam, Alaska etc) și  aveam niște prețuri foarte competitive, din păcate, marfa odată ajunsă în România, nu   mai era competitivă… Mereu ne ciocneam de răspunsurile clienților noștri care ne sunau și ne spuneau că primesc un preț mult sub cel ofere noi din partea concurenței. Doar în mai 2015, am simțit suportul Guvernului României, după ce a redus TVA-ul de la 24% la 9%, facilitând creșterea cifrei de afaceri cu 35 %”, a declarat Busuioc.

El mai spune că odată cu reducerea TVA, a scăzut semnificativ și fenomenul „evaziunii fiscale”, restabilindu-se pe piață o „concurență sănătoasă”.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.