Controale la stâne: amenzi uriașe pentru oierii prinși cu porci

2
- Reclamă -

Medicii veterinari de la direcțiile sanitare veterinare din toată țara verifică dacă crescătorii de ovine au porci în stâne. În mai multe stâne, au fost date amenzi usturătoare pentru că au fost găsiți porci care nu sunt sub supravegherea unui medic veterinar. Potrivit planului de măsuri pentru stoparea extinderii pestei porcine africane, oierii nu ar mai avea voie să crească porci la stână.

Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Covasna a sancţionat proprietarii mai multor stâne din judeţ, precum şi o fermă de porci pentru nerespectarea măsurilor preventive stabilite pentru combaterea extinderii pestei porcine africane, a anunţat luni conducerea instituţiei.

Directorul DSV Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat, într-o conferinţă de presă, că planul de măsuri, stabilit încă din luna iulie de către Comitetul Judeţean de Prevenire şi Controlul Bolilor, prevede, printre altele, retragerea porcilor crescuţi la stâne, care ar putea intra în contact cu mistreţi şi alte animale sălbatice infestate, iar în urma verificărilor pe teren s-a constatat că acestea nu au fost respectate la şapte stâne. „Din păcate nu s-au conformat, la stânele respective au fost găsiţi porci neidentificaţi, fără nicio supraveghere sanitar-veterinară. (…) Patru stâne au fost sancţionate contravenţional, iar responsabilii celorlalte trei urmează să fie sancţionaţi tot cu câte 720 de lei fiecare”, a precizat Siko Barabasi Sandor.

El a mai menţionat că în urma controalelor efectuate la exploataţiile de porci a fost sancţionată şi o crescătorie de porci Mangaliţa din localitatea Mereni.

Am găsit o exploataţie în neregulă din punctul de vedere a măsurilor de biosecuritate, i-am suspendat autorizaţia de funcţionare şi a primit o amendă contravenţională de 1500 de lei. (…) Practic, tehnologia de creştere la porcilor Mangaliţa diferă de fermele tradiţionale (…) şi ar fi trebuit să ia nişte măsuri suplimentare, să dubleze gardul, trebuia un filtru sanitar-veterinar şi o încăpere pentru schimbarea hainelor, a spus directorul DSV Covasna.

Potrivit acestuia, din păcate, pesta porcină a ajuns în judeţul Buzău, la câţiva zeci de kilometri de judeţul Covasna, iar dacă oamenii nu vor înţelege că trebuie să respecte măsurile impuse de autorităţi atunci extinderea acesteia nu va putea fi evitată.

- Reclamă -

La sfârșitul lunii trecute, inspectorii veterinari din județul Suceava au verificat câteva sute de stâne, cantoane silvice şi târguri de animale, controalele tematice vizând pesta porcină africană (PPA), stabilirea numărului exact de suine care sunt crescute la stâne și cantoane şi dacă animalele sunt identificate şi înregistrate conform legislaţiei în vigoare, a informat directorul DSVSA Suceava, Dănuţ Corneanu. El a precizat că au fost controlate circa patru sute de stâne, 59 de cantoane silvice şi 13 târguri de animale din 13 localităţi din judeţ.

Potrivit declarației lui Corneanu, au fost verificate 388 de stâne şi 59 de cantoane silvice, fiind depistate 454 de suine, dintre care 332 erau neînregistrate, dispunându-se identificarea şi înregistrarea în regim de urgenţă a animalelor neidentificate.

Au fost controlate 58 de circumscripţii sanitar-veterinare concesionate în privinţa efectuării acţiunilor sanitare veterinare de interes public naţional şi a realizării acţiunilor de identificare şi înregistrare a animalelor.

Citește și Apel civic: Români, nu cumpărați carne de porc din import!

S-au realizat 25 de controale specifice cu privire la modul de respectare de către agricultori a condiţiilor de eco-condiţionalitate în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România.

Alte patru controale s-au realizat în echipe mixte cu reprezentanţi ai IPJ Suceava şi au vizat transportul de animale/controale trafic, aplicându-se două amenzi în valoare de 1.440 de lei, pentru transportul animalelor fără documente, în mijloace de transport neautorizate.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.