Românii încep să prindă gustul porcului de Mangalița, cunoscut pentru conținutul redus de colesterol. Un crescător de Mangalița din localitatea Racovița din județul Sibiu, Daniel Limbășanu, spune că se poate trăi liniștit dintr-o astfel de activitate, dacă ai pasiune și te ocupi cu seriozitate de creșterea animalelor.
El, de exemplu, a devenit la aproape 40 de ani student la USAMV București la cea de-a treia facultate din dorința de a afla cât mai multe despre această rasă pe care vrea să o promoveze peste tot în România, în condițiile în care efectivele de porci sunt foarte mici, ca de altfel și în cazul celor de Bazna.
Citește și Cum înhami caii la plug în 2017?
Daniel Limbășanu se declară mulțumit de rezultatele muncii sale după câțiva ani de activitate și aproape că a și uitat că în urmă cu nu prea mulți ani avea business-uri proprii în construcții sau mobilă. Recunoaște că îi este mult mai bine acum, mai ales că a pus pe picioare o afacere de pe urma căreia trăiește liniștit el și familia lui. La acest moment are o mică fermă de porci Manglița, un atelier de procesare, precum și o carmangerie autorizată.
Produsele le vinde de obicei în piața volantă Transilvania din Sibiu, unde poate fi găsit la sfârșit de săptămână. Vânzările merg bine, nu are motive să se plângă, chiar dacă prețurile sunt mai mari decât în cazul celor obținute de la porcul clasic.
“Nu am stocuri, ce produc se vinde, iar cel mai bine se vinde slănina. Un kilogram de slănină costă 30 de lei, la fel și caltaboșul, iar cârnații și pastrama – 50 lei. Prețurile ar trebui să fie duble față de porcul clasic pentru că porcul de Mangalița crește mai greu comparativ cu cel obișnuit”, a mai spus Limbășanu.
[…] Vezi și Crescător de Mangalița: Nu am stocuri, vând toate produsele […]