Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a participat la proiectul pan-european „NHV-Link: Agricultură cu Înaltă Valoare Naturală: Învățare, Inovare și Cunoaștere”. În cadrul proiectului, universitatea a coordonat prin Departamentul de Științe Economice, activitatea de cercetare din cadrul zonei de studiu Dealurile Clujului Est.
„Agricultura cu Înaltă Valoare Naturală (HNV) se referă la acele practici de producție care au contribuit din generație în generație la dezvoltarea unor peisaje culturale și a unei biodiversități deosebite. Astfel de tehnologii de producție izvorâte din însăși cultura și tradiția națională sunt astăzi, într-o societate tot mai globalizată, amenințate de fenomenul de abandon, degradare sau de marginalizarea socio-economică a celor care le practică”, se explică într-un comunicat de presă al instituției.
Proiectul face parte din programul de cercetare al Uniunii Europene, Orizont 2020 și reunește, printr-o abordare integrată, organizații profesionale ale fermierilor, consultanți și cercetători din domeniul agricol, în efortul de a identifica soluții inovative pentru menținerea zonelor agricole cu valori naturale unice viabile și atrăgătoare din punct de vedere social și economic.
La începutul acestei luni, cei 13 parteneri ai proiectului, proveniți din 10 țări europene, s-au întrunit în localitatea Montemor-o-Novo din Portugalia pentru a analiza şi promova acele soluții inovative din domeniul tehnologic, al marketingului produselor agricole dar și din domeniul bunei guvernanțe sau al politicilor agricole, care pot contribui la dezvoltarea pe termen lung a zonelor HNV europene.
Citește și: Mămăligă românească cu mălai de la vecinii bulgari
Cercetările din cadrul zonei de studiu Dealurile Clujului Est s-au desfășurat pe teritoriile administrativ-teritoriale ale comunelor Apahida, Bonțida, Borșa, Chinteni, Dăbâca, Jucu, Panticeu și Vultureni. Datorită valorii deosebite a resurselor de agro-mediu existente, o parte importantă a arealului studiat a fost inclus în cadrul rețelei ecologice europene Natura 2000. Cercetările efectuate au permis conturarea unor trenduri importante pentru zona analizată. Mai multe informații sunt disponibile în documentul Agricultura cu Înaltă Valoare Naturală sub presiunea pieței comune în Dealurile Clujului Est. Viitorul său încotro?.
„La cercetarea desfășurată până în prezent, s-a remarcat implicarea şi suportul acordat de autoritățile locale din arealul studiat precum și a membrilor GAL-ului Someș Transilvan. Pornind de la aceste realități, cei peste 200 actori locali, implicați în acest proces prin întâlnirile de lucru, au conștientizat că sunt necesare inovații consistente pentru a asigura dezvoltarea durabilă a agriculturii HNV în viitor.
Inovările HNV, identificate în România și în zona de studiu pilot, precum și exemple de bune practici identificate la nivel european, se vor regăsi în Atlasul de Inovații HNV disponibil on-line gratuit pe pagina proiectului http://www.hnvlink.eu/”, se mai arată în sursa citată.
Instituția spune că perioada următoare vor fi identificate și create materiale educaționale în domeniul Agriculturii cu Înaltă Valoare Naturală care vor fi puse la dispoziția fermierilor, a studenților şi/sau a profesioniștilor interesați și vor fi organizate schimburi de bune practici cu actorii-cheie pentru a facilita procesul de inovare la nivel local.
Sursă foto: www.cluju.ro