Prețul la carnea de pui a scăzut foarte mult la poarta fermei, în acest an – la porc este invers -, chiar dacă în magazine nu se vede acest lucru. Crescătorii primesc, în prezent, undeva la 3,6-3,7 lei/kg în viu, un nivel care nu acoperă nici măcar costurile de producție, după cum susține Puiu Ilisei, președintele EuroAvi din Călărași, o afacere care funcționează pe principiul cooperatist.
Spre comparație, în urmă cu cinci ani, prețul în viu era de circa 4,8 lei/kg. Și chiar dacă acum prețul primit de crescători este mai mic, la raft nu se vede nimic. Supermarketul are grijă să obțină profit, nivelul fiind diferit în funcție de anul respectiv. Cât despre crescător, speră ca măcar ajutorul pe bunăstare să-i mai echilibreze situația pe 2017.
“În acest an, și abatorul și fermierul sunt în mare pierdere, în condițiile în care a crescut prețul la furaje de la 1,3 lei/kg la 1,45 lei/kg, s-au scumpit gazele și s-au mărit salariile, în timp ce prețul de achiziție a scăzut. Noi avem o competiție foarte mare cu importatorii, nu știu cum reușesc să aducă din Polonia, în special, în România un pui pregătit de vânzare mai ieftin decât costul meu de producție”, a declarat Puiu Ilisei la o Agro Tv.
Ce le transmite comisarul european Vytenis Andriukaitis fermierilor români, în legătură cu folosirea neonicotinedoidelor
EuroAvi deține un abator propriu, dar care este insuficient pentru producția actuală, fiind nevoit să mai apeleze și la o unitate de profil din județul Vaslui. Pornită la drum, în 2004 de către mai mulți crescători de pui cu o fermă destul de mică (20.000 capete pe serie), cooperativa din Călărași a ajuns acum la efective de 13 milioane de pui pe an.
Cooperativa propriu-zisă a fost constituită în 2007 cu ajutorul fondurilor europene, an în care a fost realizat și abatorul propriu, cu o capacitate de sacrificare de 100 de tone pe zi.