luni, 2 decembrie 2024

Cele mai citite

Ce le transmite comisarul european Vytenis Andriukaitis fermierilor români, în legătură cu folosirea neonicotinedoidelor

LAPAR a trimis în data de 7 aprilie o scrisoare comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis, în care își manifestă îngrijorarea cu privire la intenția Comisiei Europene de a prelungi interdicția de a folosi trei neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid și tiametoxam), ba chiar înăsprirea condițiilor.

Fermierii români speră să obțină și în acest an o derogare pentru folosirea acestor substanțe așa cum s-a întâmplat și în alți ani, dat fiind condițiile specifice din România. Nu de alta, dar țara nostră riscă să piardă undeva la 1 milion de hectare cultivate cu porumb, floarea soarelui și rapiță, pentru care există riscul să fie compromise de dăunători.

Comisarul european susține că a a luat cunoștință de preocupările fermierilor români și că va ține cont de acestea în evaluarea care va fi făcută. Reluăm integral scrisoarea adresată LAPAR de către Vytenis Andriukaitis.

“Domnule Baciu, mulțumesc pentru scrisoarea dvs. din data de 7 aprilie 2017, în care vă manifestați îngrijorarea cu privire la documentele în lucru pe care serviciile Comisiei le-au pregătit, sugerând alte restricții suplimentare la utilizarea a trei neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid și tiametoxam).

- Publicitate -

Comisia acordă mare atenție protecției albinelor, având în vedere rolul lor important ca polenizatori, nu numai în natură, dar și  în multe culturi cultivate. Este, așadar, necesar să implementăm cele mai recente principii științifice în ceea ce privește evaluarea riscurilor pentru albine.

Citește și: Care sunt cele mai întâlnite greșeli la realizarea proiectelor pe bani europeni

Deja în 2013, Comisia a restricționat sever introducerea pe piață și utilizarea produselor de protecție a plantelor și tratare a semințelor care conțineau aceste trei neonicotinoide (Regulamentul (EU) Nr. 485/2013) inclusiv mai multe culturi de legume și fructe. Decizia se baza pe noile studii științifice care le-au fost puse la dispoziție în acel moment.

Comisia a inclus în această legislație o dispoziție specifică de a solicita informații de confirmare solicitanților celor trei substanțe active, până la 31 decembrie 2014. Este important să reamintim că scopul informațiilor de confirmare solicitate, a fost confirmarea utilizărilor care erau încă permise și considerate ca fiind sigure. Evaluarea informațiilor de confirmare a fost inițiată fără întârziere.

Concluziile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au fost finalizate în octombrie 2016 și au fost identificate alte riscuri cu privire la utilizarea acestor substanțe. Documentele în lucru actuale se bazează pe aceste concluzii și sunt discutate cu Statele Membre.

Așa cum am menționat înainte, vom continua să lucrăm la documentul de orientare a albinelor. O punere în aplicare treptată a celui mai recent document de orientare este propusă prin Comunicarea Comisiei, care este momentan în discuție cu Statele Membre în cadrul Comisiei Permanente.

- Publicitate -

Observ în mod deosebit marile preocupări pe care aceste documente în lucru le ridică fermierilor români și vă asigur că le luăm în considerare cu atenție în evaluarea noastră”.

Neonicotinoidele sunt pesticide sistemice, ceea ce înseamnă că sunt absorbite în fiecare celulă a plantelor, astfel încât toate părţile sunt otrăvitoare pentru dăunători, potrivit descopera.ro.

Cercetătorii cred că aceste pesticide joacă un rol important în decimarea albinelor, fenomen înregistrat în ultimele decenii în toate ţările în care au fost introduse insecticidele pe bază de neonicotinoide.

Sursă foto: www.euractiv.com

- Publicitate -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles