Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va verifica începând cu perioada următoare toate pieţele agroalimentare şi en gross din Bucureşti şi din municipiile din toate judeţele, aceste acţiuni având un caracter permanent.
Acţiunea are loc în vederea întăririi ordinii şi disciplinei în toate pieţele agroalimentare din România şi, în principal, pentru informarea corectă a populaţiei cu privire la provenienţa şi calitatea legumelor şi fructelor în special, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. Obiectivele vizează:
- indicarea corectă a provenienţei tuturor cantităţilor de legume şi fructe expuse la comercializare prin afişarea localităţii de producţie din România sau a ţării de provenienţă pentru produsele din import;
- identificarea şi sancţionarea tuturor substituirilor de origine a tomatelor, castraveţilor, ardeilor, vinetelor, fructelor etc.
- legalitatea deţinerii atestatelor de către comercianţi precum şi a modului de eliberare a acestora de către primării;
- existenţa unui spaţiu delimitat şi marcat distinct, de minim 40% pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice în toate pieţele agroalimentare din România;
- informarea corectă a tuturor consumatorilor privind originea şi caracteristicile produselor pe care le achiziţionează.
Astfel de verificări se desfăşoară permanent în baza unei tematici de control aprobată de Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Nereguli în piata Obor
În cadrul unui control recent desfăşurat în Piaţa Obor din Bucureşti s-a constatat că există în continuare nereguli în activităţile de comercializare a produselor agroalimentare în special legume şi fructe, printre care amintim:
- produse expuse pe mese în vederea comercializării nu aveau în marea lor majoritate indicată corect originea la produsele autohtone sau din import;
- pe multe mese se comercializau ,,la grămadă’’ atât produse autohtone cât şi produse din import;
- producători agricoli autohtoni persoane fizice dispersaţi în mai multe zone din piaţă sau intercalaţi printre comercianţi;
- 135 de atestate eliberate cu încălcarea prevederilor Legii nr.145/2014 de către primăriile din judeţele Ilfov, Dâmboviţa, Ialomiţa, Argeş, Vrancea, Suceava şi Călăraşi.
Pentru cele 135 atestate emise fără respectarea Legii nr.145/2014 acţiunile se vor continua la primăriile din judeţele respective în vederea aplicării măsurilor ce se impun.
Pentru neregulile constatate au fost aplicate 26 de sancţiuni contravenţionale constând în amenzi, iar administraţia pieţei a primit avertisment scris şi termen de remediere a tuturor deficienţelor. Se va reveni cu control.