România, singurul stat membru UE care mai trimite proiecte cu mii de pagini. O cerere de plată la APIA are 50 de pagini

0
proiecte-europene-cerere-birocratie
- Reclamă -

Cu toată că oficialii de la UE recomandă statelor membre reducerea birocrației și simplificarea procedurilor de lucru în ceea ce privește accesarea fondurilor europene, în România nu s-a schimbat mare lucru în ultima vreme sau cel puțin așa pare. Totul se întâmplă din cauza sau mai bine zis inițiativa autorităților naționale și nicidecum a celor de la Bruxelles, cum toată lumea s-a obișnuit să spună.

De exemplu, pentru depunerea cererilor de plată la APIA pentru campania 2017 sunt necesare circa 324 de tone de hârtie, în condițiile în care pentru fiecare caz în parte este nevoie de nu mai puțin de 50 de pagini, după cum declară însuși ministrul agriculturii Petre Daea.

Citește și: Ce le transmite comisarul european Vytenis Andriukaitis fermierilor români, în legătură cu folosirea neonicotinedoidelor

 

România este singurul stat membru care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate, cu toate că Bruxelles-ul încurajează proiectele în format electronic, susține și comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

„Noi, în general, nu schimbăm regulile pe parcurs (Comisia Europeană — n. r.). În general, statul național adaugă foarte multă birocrație. Inclusiv domnul prim ministru (Sorin Grindeanu — n. r.) spunea la prima noastră întâlnire că, în perioada în care a fost președintele Consiliului Județean Timiș, primele patru zile le-a pierdut semnând și parafând mii de pagini, spunându-i-se că aceasta este cerința de la Bruxelles. Nu este o cerință de la Bruxelles, dimpotrivă. România este singurul stat membru care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate. Sunt proiecte de 6.000 de pagini și cerința autorităților naționale este de a le semna și parafa. Noi, din contră, încercăm să simplificăm procedurile. Din punctul nostru de vedere, noi încurajăm ceea ce numim e-Cohesion, adică trimiterea proiectelor în format electronic, încurajăm costul simplificat”, a spus Crețu.

Comisarul european pentru politică regională se declară dezamăgită și de faptul că tinerii renunță să acceseze fondurile europene motivând că procedurile sunt mult prea complicate.

- Reclamă -

Sursă foto: www.blogs.economictimes.indiatimes.com

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.