Crescătorii de taurine s-au întâlnit la Baloteşti

0
Taurine
- Reclamă -

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a participat în 10 martie 2016 la şedinţa Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Taurine din România, care s-a desfăşurat la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală Baloteşti.

Înainte de începerea şedinţei AGCTR, ministrului Agriculturii i-au fost prezentate de către directorul general al IBNA Baloteşti, prof. dr. Horia Grosu, obiectivele cercetării zootehnice ale Institutului.

Pe lângă prezentarea Raportului de activitate a asociaţiei crescătorilor taurine, s-au discutat aspecte privind administrarea Registrului Genealogic la rasa Bălţata cu Negru Românească – Holstein Friză (BNR-HF), mai exact evoluţia efectivelor de animale în perioada 2014-2016, situaţia tăuraşilor aflaţi în testare, situaţia certificatelor de origine eliberate la rasa BNR – HF etc.

De asemenea, au fost dezbătute şi probleme generale ale Asociaţiei, respectiv plăţile pe suprafaţă, ANT – ajutor naţional tranzitoriu, SCZ – sprijin cuplat în zootehnie, subvenţia pentru acciza la motorina utilizată în agricultură, precum şi situaţia concesionării şi administrării pajiştilor. Sectorul zootehnic trece printr-o situație dificilă de mai mulți ani, în condițiile în care efectivele de animale s-au redus semnificativ.  Crescătorii de animale au anunțat că vor ieși în stradă în luna martie, dacă autoritățile nu vor lua măsuri de susținere a sectorului.

CITEȘTE ȘI Ce vor crescătorii de ovine, membri ai Federației Oierilor de Munte

Ministrul Achim Irimescu s-a întânit, în data de 26 ianuarie, cu reprezentanţii asociaţiilor de ovine şi bovine din România, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

- Reclamă -

La această întâlnire, s-a adus în discuţie necesitatea unei întâlniri între instituţiile bancare şi crescătorii de animale pentru a identifica soluţii mai avantajoase în ce priveşte relaţia acestora în privinţa comisioanelor solicitate de bănci dar şi pentru reducerea perioadei de rambursare a sumelor de la APIA. Recent, un văcar din Sibiu spunea cp, fără subvenția pentru bovine, nu poate rezista pe piață. Declarația sa venea după ce anunțul făcut atunci de ministrul Agriculturii Achim Irimescu cu privire la întârzierile privind data la care subvenția pentru bovine va intra în conturile fermierilor.

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.